Peter Van de Putte, Maatschappij Linkerscheldeoever – “Mobiliteitsplannen dringend uitvoeren”

"Circa 35.000 mensen werken rechtstreeks of onrechtstreeks voor de Waaslandhaven." Peter Van de Putte, directeur Maatschappij Linkerscheldeoever.
“Circa 35.000 mensen werken rechtstreeks of onrechtstreeks voor de Waaslandhaven.” Peter Van de Putte, directeur Maatschappij Linkerscheldeoever.

 

De Waaslandhaven is een heel dynamische omgeving, en dat geldt zeker voor de ontwikkelingen op Linkerscheldeoever. Na enkele moeilijke jaren zit de tewerkstelling er weer in de lift. “Intussen kijken de bedrijven reikhalzend uit naar de opening van de Deurganckdoksluis, maar het is belangrijk dat ook andere mobiliteitsplannen realiteit worden,” zegt Peter Van de Putte, directeur van Maatschappij Linkerscheldeoever (MLSO).

M.M.: Wat doet de Maatschappij Linkerscheldeoever precies?
Peter Van de Putte: “Wij verwerven als enige overheid de gronden in de Waaslandhaven. De verworven bedrijfsterreinen geven we dan in concessie, verhuren we voorwaardelijk en op vrij  lange termijn aan ondernemingen. In de Waaslandhaven geeft het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen concessies ‘aan de dokken’ en MLSO in de omliggende industriële zone. Uiteraard geven we die concessies niet aan eender welk bedrijf, maar houden we rekening met een aantal factoren: bijkomende tewerkstelling, grootte van de investeringen, of er een goeie match is met de andere bedrijven in de Waaslandhaven, enzovoort. Dat is de kern van wat we doen. Verder trachten we de bedrijven ook te ondersteunen in een aantal zaken. Zo organiseren we bijvoorbeeld workshops rond duurzaamheid of fora over mobiliteit.”

M.M.: Hoe is de tewerkstelling in dit gebied de voorbije 5 jaar veranderd?
“Na de dip die de crisis van 2008 met zich meebracht, zitten we nu al een drietal jaar boven de tewerkstellingsgraad van dat jaar. We hebben enkel stijging gekend. In 2013 konden we zo afklokken op 15.788 mensen die rechtstreeks tewerkgesteld waren in de Waaslandhaven. We mogen evenwel niet vergeten dat de haven, vooral lokaal, erg veel onrechtstreekse tewerkstelling met zich meebrengt. Dat kan gaan van broodjeszaken die leveren bij de bedrijven tot onderaannemers die werken uitvoeren in de haven, maar elders gevestigd zijn. Zo komen we uit op circa 35.000 voltijdse arbeidsplaatsen, dus onrechtstreeks en rechtstreeks.”

M.M.: Welke evoluties / investeringen zijn er recent gebeurd op de diverse bedrijventerreinen?
De meest in het oog springende zijn wellicht de werken aan de MPET-terminal aan het Deurganckdok die klaar moeten zijn voor de verhuis van MSC. In Zwijndrecht hebben we vorig jaar een aantal grote industriële investeringen gekend en ook voor 2016 zijn er al belangrijke dergelijke investeringen in het verschiet. Een andere mooie evolutie is de toename in duurzame investeringen. Zo werd vorig jaar nog een LNG- tankstation geopend op de bedrijfsterreinen van ADPO. Dit tankstation is 24/24 geopend voor iedereen.”

M.M.:  Welke projecten lopen momenteel om de performantie van de Waaslandhaven nog te optimaliseren?
“We kunnen uiteraard niet naast de aanleg van de Deurganckdoksluis, die trouwens bijna klaar is, kijken. Deze is van enorm belang voor de Waaslandhaven. Naast deze sluis is het van enorm belang dat de plannen die er liggen op het vlak van mobiliteit, uitgevoerd worden. Dan spreek ik zowel over de Oosterweelverbinding, de westelijke ontsluiting van de Waaslandhaven, als over de verbreding van de E34. Gelukkig staat de infrastructuur voor binnenvaart en spoor al op punt.”

Bart Vancauwenberghe

Eerdere Artikelen