Paul Mortelmans, ATA IT – “Informatie is een grondstof”

Paul Mortelmans.
Paul Mortelmans: “Wij ontwikkelen software op maat, onder meer voor acteursplanning van de tv-soap Familie.”

 

Al in 1983 startte Paul Mortelmans een eigen IT-bedrijf, ATA IT. Ondanks die jarenlange ervaring is deze burgerlijk ingenieur opvallend jong van geest. Hij heeft ook een verfrissende kijk op de relevantie van IT voor het businessmodel van Vlaamse kmo’s.

M.M.: Hoe ‘anders’ zijn jullie als IT-bedrijf?
Paul Mortelmans: “Wij nemen de relevantie van IT voor uw business als uitgangspunt. Informatie is een grondstof, de verwerking ervan moet dus bijdragen aan uw bedrijfsdoelstelling: winst maken. De baten van elk IT-project moeten groter zijn dan de investering en liefst met een beperkt risico. Door onze juiste en kritische vragen krijgt onze klant inzicht in het steeds ruimere aanbod. Is elke nieuwe IT-ontwikkeling essentieel voor uw business? Gaat u in op elke vernieuwing die leveranciers of business consultants u aanraden? Maakt u een technologische of een oplossingsgerichte keuze? Brengt u bijvoorbeeld alles over naar de ‘cloud’? Wie dacht dat een afschakelplan voor elektriciteit ooit mogelijk was? Krijgen we dat in 2020 ook voor onze internetverbindingen?”

M.M.: Is dat de reden waarom jullie geen niches opzoeken en bewust een ‘one-stop-shop’ zijn voor informatisering?
“Wij zijn een ‘one-stop-shop’, en geen ‘one-shot-shop’. Wij willen echt een partner zijn voor onze klanten. Met software, met systemen en met services. Wij schrijven nieuwe software, of maken modules voor bestaande pakketten. Wij bekijken servers, printers, netwerken en de beveiliging en bieden services in een pakket aan. Of doen audits en leveren gepast en toepasbaar advies. Wij verlenen ook diensten voor ‘orphan software’, software waarvan de ontwikkelaar niet meer te vinden is of zijn activiteiten stopzette.”

M.M.: Nog atypisch is de strategie om zonder verkopers te werken.
“Ik weet nooit goed hoe je verkopers in onze sector moet aansturen. Al onze mensen hebben minimaal een bachelor informatica op zak. In België hebben we vijftien medewerkers, in India nog eens acht. De loyaliteit is groot, mede omdat ze veel verantwoordelijkheid krijgen en geregeld kunnen deelnemen aan opleidingen, seminaries en beurzen. Onze aanpak is heel gestructureerd. Via een uniek stappenplan en via checklists bepalen we samen wat nodig is voor uw business. Diverse trajecten van analyse, ontwikkeling, feedback van ‘key users’, uitgebreide tests, performantie metingen én gebruiksvriendelijkheid worden doorlopen, met als resultaat een perfecte oplevering. Met opleiding, support, helpdeskondersteuning en andere nazorg.”

M.M.: Die aanpak bracht jullie ook al naar het buitenland?
“Onze klanten zijn lokale spelers en kmo’s in heel Vlaanderen met meerdere vestigingen. Maar ook voor internationaal opererende bedrijven zoals Reynaers Aluminium, Remy Automotive, Van Rompaey Group en BPK ontwikkelen we software op maat voor productie, administratie, personeelsplanning of een combinatie daarvan. Wij ontwikkelen software op maat voor ‘syndicussen’, voor acteursplanning van de tv-soap Familie, voor het ‘ondertekenen’ van pdf’s met een QR-code om de echtheid ervan te verifiëren, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Techneuten kennen ons, aan bedrijfsleiders zou ik zeggen: kom eens langs voor een kop koffie!”

Eerdere Artikelen