Burgemeester Erik Broeckx wil in Mortsel de lokale detailhandel nieuwe impulsen geven door kernversterking te combineren met de opwaardering van een kwalitatief winkelaanbod. Een belangrijke uitdaging daarbij is het creëren van een belevingsaspect.
“Mortsel telt zowat 500 detailhandels en behoorlijk wat horeca. Dat is niet niks,” vertelt burgemeester Erik Broeckx. “Maar als kleine stad is het bij gebrek aan middelen niet altijd eenvoudig om hieraan optimaal tegemoet te komen. We doen ons uiterste best om hier creatief mee om te gaan. Sedert 2014 betalen onze winkeliers een promotaks. Voor iedere euro die we van hen ontvangen legt de stad er één naast. Het geheel laten we integraal terugvloeien naar onze lokale economie. De bestemming ervan wordt jaarlijks in een gezamenlijk overleg bepaald met de adviesraad lokale economie Mortsel, ALEM, met onder meer volgende actoren: Unizo, de winkelverenigingen, de ketens en de horeca, … Zo kunnen we op een aantal vlakken al leuke of nuttige zaken realiseren.”
De detailhandel krijgt in Vlaanderen en zelfs heel Europa rake klappen. “Onder meer de verstedelijking, de komst van shoppingcentra en de doorbraak van e-commerce hebben het uniek winkelkarakter van Mortsel weggenomen,” vervolgt Erik Broeckx. “Samen met onze handelaars willen we Mortsel opnieuw op de kaart zetten, met een gezonde mix van ketens en speciaalzaken. Vanuit de adviesraad ALEM moeten we dat aanpakken.”
“Wil je er vandaag als winkelcentrum in een stad of gemeente opnieuw staan, dan moet je andere accenten leggen dan pakweg 20-30 jaar geleden,” stelt Erik Broeckx. “De uitdaging bestaat er daarom in om een omgeving te creëren waar je als stad meer biedt dan enkel maar winkelen. Winkelacties of evenementen, een persoonlijke service, het creëren van gezelligheid, het verbinden van het winkelcentrum met culturele activiteiten of ons mooie fort …”