Jan Verbrugge, managing director van SDM

jan-verbrugge

SDM ziet opportuniteiten in huidige crisis

“Vermogende klanten vinden alternatieve belegging en financieren transacties”

De ‘Leveraged Buy-Out’ (LBO) markt is niet meer. Vandaag moeten LBO’s meermaals plaats maken voor zogenaamde ‘Equity Buy-Out’s’ (EBO). Met andere woorden, bedrijfsovernames met hefboomeffect via bankfinanciering zijn momenteel niet meer in de mode.
“Transacties op basis van hoofdzakelijk aande­lenkapitaal is de trend,” zegt Jan Verbrugge, ma­naging director van SDM, adviseur en bemiddelaar bij overnames, bij het verkopen of bij fusies van bedrijven. “Vandaag verstrekken banken minder leningen, en dat heeft ongetwijfeld een invloed op het aantal grote overnames. Maar voor de kleinere deals is het uitblijven van een banklening geen re-den om stil te staan. De huidige crisis biedt op­portuniteiten en wij spelen daar op in. Wij linken vermogende klanten, die op zoek zijn naar alterna­tieve beleggingen, aan ondernemers, op zoek naar betaalbare overnames. En de formule werkt! Op dit moment bekijken wij ongeveer 100 dossiers,” aldus Jan Verbrugge.

“Het verleden leert dat private equity erg rendabel kan zijn na crisisperiodes, wanneer de ‘voor een redelijke prijs’ overgenomen ondernemingen weer op volle kracht draaien en een exit lonkt.”

Volgens SDM ligt het voor de hand dat de crisis bevorderlijk is voor private equity. Ondernemingen die een deel van het bedrijf afstoten als tijdelijke oplossing voor hun probleem, of ondernemingen die het einde van de crisis afwachten om hun onderneming te verkopen, hebben ongelijk. Zij staan er niet bij stil dat potentiële investeerders – op zoek naar alternatieve beleggingen onder de vorm van een EBO – wel degelijk bestaan en de verminderde financieringsbereidheid van de banken met plezier compenseren.

EBO is fiscaal interessant

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een EBO. De bedrijfsleider moet minder waarborgen geven en kan zijn plannen alsnog realiseren. En voor de investeerder is er, indien hij wil, meer betrokkenheid. Maar er is meer. Door de crisis zijn de prijzen voor overnames realistischer geworden. Bovendien doen vermogende Belgische investeerders fiscaal een goede zaak. Meerwaarden op aandelen worden in België immers niet belast. SDM beveelt het cofinancieren van EBO’s dan ook aan als alternatieve belegging.

Opportuniteiten zijn er genoeg. SDM stelt vast dat het aantal transacties tussen de drie en 15 miljoen euro toeneemt en kan het aantal dossiers nauwelijks volgen. “Gelukkig willen almaar meer vermogende klanten weg van de beurs en zoeken zij ons op voor een alternatief,” legt Jan Verbrugge uit. “Het zijn vaak ondernemers die in het verleden al een bedrijf verkocht hebben en die weten dat ze, door te investeren in andere ondernemers, vandaag minder risico’s nemen dan op de beurs. Daarnaast leert het verleden dat private equity erg rendabel kan zijn na crisisperiodes, wanneer de ‘voor een redelijke prijs’ overgenomen ondernemingen weer op volle kracht draaien en een exit lonkt.”

Eerdere Artikelen