Hotel & Chaletpark Fauwater – “We hebben duurzaam toeristisch ondernemen in onze genen”

IMG_6900_rgb_low
Barnhy van Loon, zijn vrouw Anne en zus Peggy.

Op een domein van vijf hectare in de bossen van Kasterlee biedt Hotel & Chaletpark Fauwater zowel actief als rustig vakantieplezier voor diverse groepen: grote en kleine families, verenigingen, individuele reizigers,… “Ook bedrijven maken dikwijls gebruik van ons verblijfsaanbod,” zegt Barnhy van Loon, die het op duurzame leest geschoeide hotel en chaletpark samen met zijn vrouw Anne en zus Peggy uitbaat. “Technisch geschoolde arbeiders van buitenlandse detacheringsbureaus verblijven hier geregeld. En ook voor personeelsfeesten en teambuilding events hebben we veel te bieden.”

DSC00723_rgb_lowHet hotel Fauwater heeft drie sterren en 33 kamers, allemaal voorzien van badkamer, TV en gratis wifi. Voorts kunt u er terecht in de ontbijtzaal (met vrij gebruik van koffie, thee, microgolfoven en koelkasten), brasserie en ontspanningsruimtes binnen en buiten. Het aanbod omvat multisport- en tennisbanen en een openluchtzwembad in juli en augustus (zie kaderstuk).

IMG_6896_rgb_low

Ook de camping telt drie sterren, meerdere sanitaire en wasvoorzieningen en 118 plaatsen, waaronder 32 vergunde chalets en 45 stacaravans voor verhuur. De verblijven zijn ingericht voor twee tot acht personen.

Samen met zijn vrouw Anne en zus Peggy bouwde Barnhy van Loon Hotel & Chaletpark Fauwater de voorbije drie decennia uit volgens duurzame bedrijfsprincipes. “Inderdaad. Het is onze bedrijfsvisie om een horecabedrijf te creëren dat in harmonie is met zijn ecosysteem en zijn maatschappelijke omgeving,” stelt de doorwinterde hotelondernemer. “In de periode 1997-2006 hebben we grote investeringswerken doorgevoerd in ons park om tegemoet te komen aan de ingrijpende nieuwe wetgeving inzake brand, veiligheid en het milieu. Die investeringen hebben we aangegrepen om resoluut voor milieuvriendelijke oplossingen te kiezen, vooral in muur en dakisolatie gingen we verder dan wat toen de norm was. Daarmee waren we toen een echte trendsetter. We sloegen onder meer een put voor grondwater als drinkwatervoorziening en plaatsten zonnecollectoren. Bovendien creëerden we een verhoogde groene bufferzone met inheemse vegetatie en een rietveld voor het zuiveren van afvalwater en het gezuiverde water wordt aangewend voor de bevloeiing van de plantsoenen. Dat was in die tijd heel innovatief. Deze ingrijpende veranderingen zorgden voor een flinke kostenreductie waardoor we het hoofd konden bieden aan de almaar stijgende kosten.”

Zonnepanelen en led-lampen

Milieuvriendelijk ondernemen zit met andere woorden in jullie genen?

“Dat klopt. En in die trend blijven we investeren, ook de verdere prijsstijging van energie en water speelt daar overigens in mee. We hebben ons aardgasnetwerk uitgebreid over heel de camping, nieuwe hoogrendementsverwarmingstoestellen geplaatst, met recuperatiewarmte naar de zonneboilers en wasmachines, enzovoort. We legden ons dak ook vol met fotovoltaïsche zonnepanelen en alle lampen in ons bedrijf werden voorzien met led-lampen. We namen bovendien maatregelen om het waterverbruik te verminderen. En we nemen onze verantwoordelijkheid inzake afval. Voordat het wettelijk verplicht was, hadden we al een afvalplan en een contract met een afvalophaler. Met de negen fracties die we vandaag scheiden, gaan we verder dan wettelijk verplicht is.”

– Inzake verwarming willen jullie het nog meer ecologisch aanpakken?

“CORE, een coöperatie van industrieel ingenieursstudenten die projecten rond efficiënt en duurzaam energiegebruik ontwikkelen en realiseren, voert momenteel een haalbaarheidsstudie uit om collectieve verwarming in ons chaletpark te installeren. Die warmte wordt vervolgens verdeeld door een warmtenet. Zo vervangen we de verouderde en inefficiënte verwarmingssystemen en verhogen we de veiligheid door het aardgasnet op het terrein te elimineren.”

IMG_4565_rgb_lowGroene Sleutel / Green Key

– Jullie willen het internationale ecolabel de Groene Sleutel / Green Key graag halen?

“Inderdaad. Het zal ons helpen verdere milieuwinsten te behalen, kosten te besparen, conformiteit aan de regelgeving up-to-date te houden en ons groene en sociale imago te versterken. Het internationale ecolabel de Groene Sleutel is sinds 2007 in Vlaanderen operationeel. Het is een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven, dat in Vlaanderen wordt beheerd door de Bond Beter Leefmilieu, met steun van Toerisme Vlaanderen. De Groene Sleutel wijst al tien jaar de weg naar duurzaam toerisme, zakelijke overnachtingen en duurzame vergaderruimtes. Wereldwijd bezitten ongeveer 2350 toeristische ondernemingen uit 50 landen dit internationale ecolabel omdat ze ecologisch en duurzaam ondernemen. De ondernemingen worden jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijk milieuauditeur en beoordeeld door een onafhankelijke experts- en praktijkjury. Wie zakelijke overnachtingen en conferenties boekt in hotels of conferentiecentra met dit label verkleint zijn ecologische voetafdruk. Gemiddeld heeft een ‘Green Key’ hotel 17% minder CO2-uitstoot en waterverbruik dan een standaardhotel, zonder aan comfort in te boeten. Ook voor werknemers heeft ‘Green Key’ een voordeel omdat er met ecocheques betaald kan worden.”

 

Beweging in de natuur

– Hoe beleven uw bezoekers die sterke aandacht voor het milieu en de natuur?

“Ons domein van vijf hectare, volledig in de dennenbossen op de Kempische heuvelrug met zandduinen, ademt gewoon ‘natuur’ uit. We ontwikkelden ons vakantieaanbod bovendien onder meer rond ‘beweging in de natuur’. Onze gasten kunnen hier een achttal fietsen huren en er is een overdekte stalplaats voor wie zelf zijn of haar fiets meebrengt. Wij stellen ook fietsroutes en materiaal voor fietsonderhoud ter beschikking. Door shuttlediensten aan te bieden, hebben we ook goed ingespeeld op de opkomst van het festivaltoerisme en grootschalige sportevenementen. Het bleek een gat in de markt.”

 


Familiale onderneming in hart en nieren

Hotel & Chaletpark Fauwater is een echt familiebedrijf. Barnhy van Loon leidt het bedrijf met zijn vrouw Anne en zijn zus Peggy. Barnhy houdt zich vooral bezig met de camping, Anne en Peggy runnen het hotel. De andere zus, Miriam van Loon, heeft als medeaandeelhouder een adviserende functie in de organisatie, die verder vijf medewerkers telt. Miriam is niet betrokken in de dagelijkse beleidsvoering.

Het bedrijf werd in ’71 gekocht door de ouders van Barnhy, Peggy en Miriam. Hun zoon en twee dochters namen het halverwege de jaren ‘80 over.


Hotel-, camping- en chaletaanbodIMG_3942_rgb_low

  • Volledige oppervlakte: 5 ha
  • Goed bereikbaar: op 8 km van E313 – E34
  • 33 hotelkamers
  • Brasserie
  • Ontspanningsruimtes in hotel: tafeltennis, biljart en darts
  • Hotel is toegankelijk voor rolstoelgebruikers
  • 118 campingplaatsen, waaronder 32 chalets en 45 stacaravans voor de verhuur
  • Openluchtzwembad (juli en augustus)
  • Tennisbanen
  • Multisportbanen (voetbal, volleybal, basketbal)
  • Speeltuintje en grote zandbak
  • Achttal huurfietsen
  • Shuttledienst van en naar bus-/treinstation, vlieghaven en grote evenementen

 

fauwater_logo_kleur2_rgb_low

Fauwater Hotel & Chaletpark
Lichtaartsebaan 52 – 2460 Kasterlee – BE – België – Tel.: +32.(0) 14.85.25.42 – Fax: +32.(0) 14.85.98.42
info@fauwater.bewww.fauwater.be

 

Eerdere Artikelen