Ex-voetballer Glen De Boeck is managing director van Herculean – “Samen sporten doet team achteraf beter functioneren”

“Ik zag in het voetbal hoe belangrijk teambuilding is voor de resultaten. Dat is voor bedrijven niet anders.”
“Ik zag in het voetbal hoe belangrijk teambuilding is voor de resultaten. Dat is voor bedrijven niet anders.”

In januari maakte Glen De Boeck bekend dat hij uit de voetbalwereld stapte. Hij werd managing director van Herculean, het bedrijf achter de Hercules Trophy. Tussen de sport- en zakenwereld zijn meer parallellen te trekken dan velen denken, zo blijkt uit een gesprek met de altijd voor zijn stijl geprezen ex-voetballer. 

M.M.: Hoe blikt u terug op uw voetbaljaren?
Glen De Boeck: “Niets is leuker dan voetballer te zijn. Noem het geluk, kwaliteit of talent, maar ik heb 25 mooie jaren gekend, speelde aan de top met KV Mechelen en nadien Anderlecht en heb er alles meegemaakt wat je als speler kon meemaken. Door een knieblessure stopte ik toen ik 33 was en nadien werd ik coach en technisch directeur. Toen mijn opdracht bij Waasland-Beveren met een conflict eindigde, heb ik eens goed nagedacht. Ik was 44, wat wilde ik met de rest van mijn leven doen? Er waren aanbiedingen uit het voetbal, in binnen- en buitenland. Maar geen die me echt aansprak. Ik nam mijn tijd, sprak met veel mensen uit mijn omgeving en besliste uiteindelijk om elders aan te slag te gaan.”

M.M.: ‘Elders’, dat werd Herculean, het bedrijf achter de Hercules Trophy. Hoe bent u daar terechtgekomen?
“Heel toevallig: we hebben dezelfde boekhouder (lacht). Ik kende de Hercules Trophy van naam en had daar al mooie dingen over gehoord. Ik had diverse gesprekken met oprichter Yves Vekemans. Met zijn echtgenote Inge wil hij de Hercules Trophy in het buitenland doen groeien en hij zocht een managing director voor de dagelijkse leiding hier in België. We spraken af dat ik drie maanden zou meelopen, maar al heel snel wist ik dat ik dit wou doen. We maakten mijn overstap bekend op 13 januari, sinds half december was ik onder de radar al aan de slag.”

M.M.: Van de voetbalwereld naar de zakenwereld. Een grote stap?
“Er zijn veel gelijkenissen. Als coach en als technisch directeur moest ik ook al een team leiden. Via het voetbal beschikte ik over een groot netwerk. Alleen deed ik daar tot nu niets mee. De cijfers? Als technisch directeur ben je daar ook al mee bezig. Er is hier een sterke financiële man, maar je moet de cijfers natuurlijk kunnen lezen. En al doende leert men.”

Hercules Trophy

M.M.: Wat is de Hercules Trophy? En waarom is die zo interessant voor bedrijven?
“Het is een inter-bedrijvencompetitie, gericht op sport, entertainment en teambuilding. Ik zag in het voetbal hoe belangrijk teambuilding is voor de resultaten. Dat is voor bedrijven niet anders. Je leert elkaar beter kennen, een activiteit als deze brengt je dichter bij elkaar. Het gaat om sport én plezier. Dat is goed voor het bedrijf. Daarnaast is dit een geweldig netwerkmoment voor bedrijven en ondernemers. Tegen een zeer aanvaardbare prijs, voor teambuilding worden soms veel hogere bedragen aangerekend.”

M.M.: Niet iedereen is even sportief aangelegd…
“Dat is geen probleem. Er is ook niet enkel die ene dag van het evenement in juni. Weken vooraf zijn er al teams in bedrijven bezig. Je kiest een teamsong, je maakt een leuke teamfoto, je daagt andere bedrijven uit: iedereen kan zijn waarde bewijzen. 85 % van de deelnemende bedrijven doet het jaar erna weer mee, dat bewijst dat bedrijven voelen dat ze hier echt iets aan hebben.”

M.M.: Is het moeilijk om bedrijven te overtuigen om deel te nemen aan de Hercules Trophy?
“Dat is niet echt nodig. Bedrijven zien echt wel de voordelen, met name de teambuilding en de netwerkmomenten. De Hercules Trophy is een geweldig product. Ik ben trouwens geen verkoper, bedrijven zoeken naar mogelijkheden om hun medewerkers beter met elkaar te laten samenwerken. We hadden de voorbije jaren 420 teams, gespreid over twee dagen. Dit jaar mikken we op 720 tot 800 teams, gespreid over drie dagen, telkens in De Nekker in Mechelen.”

Ban de burn-outs

M.M.: Herculean is méér dan de Hercules Trophy?
“Dat was een van de dingen die me hier aanspraken. Naast de Trophy is er de Hercules Academy en de Hercules Projects. De Hercules Academy is er voor ‘corporate well-being’. Via individuele begeleiding helpen we mensen om na een burn-out op een duurzame manier weer te functioneren op de werkvloer. We werken daarvoor samen met een team van specialisten en professoren. We willen nu ook burn-outs bij ‘key people’ in bedrijven preventief aanpakken, via workshops.”

M.M.: En de Hercules Projects?
“Dat zijn kleinere ‘in-company trophy’s’. In het bedrijf zelf of op een locatie in de buurt. De activiteiten worden afgestemd op het profiel van de deelnemers. Die trophy kan zelfs worden gecombineerd met een workshop. Recent hadden we in een bedrijf ’s ochtends een sportieve ‘trophy’ en na de middag een workshop ter preventie van burn-outs. Die ‘in-company trophy’s’ kunnen de verschillende generaties binnen een bedrijf beter laten functioneren. En hoe kan dat beter dan door hen samen te laten sporten?”

Eerdere Artikelen