Businesstip – Hoe werkt u een efficiënt opleidingsbeleid uit?

02J85082

Op 1 september start het nieuwe schooljaar. Uw eigen studiecarrière ligt wellicht al een tijdje achter u, maar hoe zit het met de opleiding van medewerkers in uw bedrijf of organisatie? Welke opleidingen zijn er nodig? Hoe pakt u zo’n opleiding aan? En hoe zorgt u ervoor dat het u iets oplevert? Kortom: hoe bouwt u een efficiënt opleidingsbeleid uit? In zijn LOGOSWIJZER distilleerde het vormingsfonds LOGOS tien nuttige tips.

1) Inventariseer opleidingsbehoeften vanuit uw dagelijkse werking

Via (functionerings)gesprekken kunt u heel wat te weten komen over de noden van medewerkers: gebrek aan kennis van nieuwe wetgeving of technieken, te veeleisende klanten, te veel communicatie, … Een goed beeld van de knelpunten in uw bedrijf biedt een concreet uitgangspunt om een passende opleiding te kiezen die leidt tot verbetering.

2) Vertaal opleidingsbehoeften naar (leer)doelen

Groepeer de gesignaleerde verbeterpunten en stel prioriteiten op. Voor sommige knelpunten biedt het wijzigen van een procedure het beste resultaat. Voor andere punten is opleiding aangewezen. Bijvoorbeeld om kennis te verhogen of een vaardigheid te verbeteren. Formuleer voor elke opleidingsnood haalbare en meetbare leerdoelen.

3) Maak medewerkers enthousiast voor verbetering

Niet elke medewerker is overtuigd van het nut van een opleiding. De uitdaging is om weerstand om te buigen in enthousiasme. Informeer en inspireer. Formuleer helder en duidelijk het waarom en de meerwaarde voor de medewerker, de collega’s én uw bedrijf.

4) Maak budget vrij voor opleidingen

Een opleidingsbeleid vergt een investering. U moet mensen en middelen vrijmaken om dit te realiseren. Lijst daarom vooraf goed op wat deze investering uw bedrijf kan opleveren: tijdswinst, minder schadegevallen, hogere klantentevredenheid, …

5) Leg de beste opleidingsvorm vast

Hoe kunnen medewerkers het best nieuwe competenties verwerven? Via een on-the-job training kunnen ze elkaar in de praktijk de nodige competenties en vaardigheden bijbrengen. Webleren kan dan weer interessant zijn om medewerkers individueel en op hun eigen tempo op te leiden.

6) Stel met de medewerker en opleider een persoonlijk opleidingsplan op

Geen resultaat zonder goed plan. Communiceer duidelijk over de context van het bedrijf, het beginniveau, de specifieke verwachtingen, … Een duidelijk leerplan met dito doelstellingen zorgt voor goede afspraken tussen alle partijen. Ook op praktisch vlak is een degelijke planning aangewezen. Hou rekening met werkvolumes en met de agenda’s van de betrokken medewerkers. Het zou zonde zijn dat een opleidingstraject vroegtijdig stopgezet wordt omwille van een slechte planning.

7) Het leerplan moet aansluiten op de bedrijfsdoelstellingen

De groei van uw medewerker moet bijdragen tot de groei van uw organisatie. Stem de leerinhoud daarom af op de doelstellingen van uw onderneming.

8) Evalueer regelmatig tijdens het leertraject

Zitten we nog op koers? In een productieomgeving worden regelmatig stalen genomen en kwaliteitscontroles uitgevoerd om te kijken of de kwaliteit nog oké is. Dit geldt ook voor een leertraject. Intern kunt u dan nog snel bijsturen, waardoor u vermijdt dat de medewerker in opleiding gedemotiveerd of gefrustreerd geraakt.

9) Onderzoek de effecten van de opleiding

Een echt goed beeld van het resultaat krijgt u pas in de praktijk. Daarom is het belangrijk na drie, zes of negen maanden het effect van de opleiding te toetsen. Vraag eerst naar de reactie van de deelnemer(s) zelf. Wat merken zij zelf op de werkvloer? En bespreek de vooruitgang met de directe leidinggevende en/of collega’s. Wordt de ontwikkeling opgemerkt en draagt dit bij aan het resultaat van de afdeling en het bedrijf?

10) Bepaal de volgende stap in het leerproces

Een goed en efficiënt leerverhaal is structureel ingebed in het HR-beleid. Kennis van medewerkers actueel houden, vaardigheden bijspijkeren, verborgen talenten aansporen, …: het is een continu proces. Maar vertrek altijd vanuit een positief verhaal en spreek van verbeterpunten. Elke medewerker moet weten dat het bedrijf een grote waarde hecht aan opleiding.

 

Eerdere Artikelen