Business Angels Netwerk Vlaanderen – Smart money voor ondernemers

Foto's AM69-Ban Vlaanderen-101_RGB_low
Rik Michel.

Een startende of groei-onderneming heeft veel financiële brandstof nodig om goed gelanceerd te geraken. Maar zeker in economisch onzekere tijden ligt het geld niet zomaar voor het oprapen. Banken staan vaak weigerachtig tegenover risicovolle projecten. Ondernemers boren dan alle mogelijke bronnen aan, zoals de heilige drievuldigheid van friends, family en fools. Zij bieden – hoe goedbedoeld ook – niet altijd een solide financiële basis. Maar dan is er nog Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN), dat een stevig platform biedt voor ondernemers op zoek naar kapitaal en privé-investeerders. 

BAN bestaat tien jaar. “We weten intussen hoe het werkt,” zegt Reginald Vossen, algemeen directeur van BAN. “Ons netwerk kan dan ook zowel voor de ondernemers als de investeerders verregaande ondersteuning bieden.”

M.M.: Wat doet een business angel precies?
“Een business angel is doorgaans een ervaren ondernemer. Hij wil een deel van zijn eigen kapitaal investeren in een bedrijf, meestal een startende onderneming. Naast financiële middelen brengt hij ook zijn ervaring, expertise, contacten en netwerk mee in het bedrijf. De business angel levert met andere woorden ‘smart money’.”

M.M.: Waarom zou een business angel toetreden tot een netwerk? Hij kan toch helemaal in zijn eentje opereren?
Reginald Vossen: “Ja, maar een netwerk laat hem kennis maken met vele interessante investeringsdossiers. Daarnaast biedt een netwerk de mogelijkheid om allerhande ervaringen uit te wisselen. Uiteindelijk gaat het om risicovolle beslissingen die je maar beter niet te lichtvoetig neemt. Zowel de ondernemers als de investeerders die we met elkaar in contact brengen, hebben we bovendien vooraf grondig gescreend.”

M.M.: Hoeveel contacten en matches monden uit in een deal?
Reginald Vossen: “Gemiddeld 25 tot 30 procent. Meestal gaat het om jonge ondernemingen. We zien bovendien almaar vaker dat een aantal angels samen in een bedrijf investeren. Dat is een positieve trend. Samen brengen ze nog meer inzicht en expertise in het bedrijf. Ze kunnen bijvoorbeeld ook onderling hun ‘taken’ verdelen.”

M.M.: Om welke investeringsbedragen gaat het?
Reginald Vossen: “De mediaan ligt rond 150.000 euro. Soms zijn er wel flinke uitschieters met nog hogere bedragen. Interessant om aan te stippen is dat BAN Vlaanderen beschikt over het Ark Angels Activator Fund (AAAF), een  eigen co-investeringsfonds. 62 BAN-angels zijn er aandeelhouder, samen met ING en PMV. Een AAAF-investering kan tot vier keer het bedrag vertegenwoordigen dat een angel inbrengt, met een maximum van 1,5 miljoen euro. Dit biedt niet alleen extra mogelijkheden voor startende bedrijven maar ook voor bijvoorbeeld grotere (familie)bedrijven die met een dergelijke investering verdere groei kunnen stimuleren.”

M.M.: Hoe lang blijft een business angel in het bedrijf waarin hij investeert?
Reginald Vossen: “Gemiddeld zeven à acht jaar. Hij legt in die periode een traject af dat niet altijd even gemakkelijk is. Er duiken in de groei soms obstakels op, die in overleg met de oprichters opgelost moeten worden. BAN bereidt zowel de ondernemers als de investeerders voor op dit parcours, onder meer met infosessies. Maar alvast één gouden raad: maak vooraf goede en formele afspraken met elkaar – ook over de ‘exit’ van de angel. Zo wordt het allicht een positief avontuur.”

BAN Vlaanderen vzw heeft zijn administratieve zetel in Antwerpen (Antwerpsesteenweg 124 – Officenter A12) met als regiocoördinator Antwerpen Rik Michel. Er zijn regionale antennes in Antwerpen, Gent, Geel, Leuven, Brussel, Kortrijk en Hasselt. Meer info: www.ban.be 

 

Jean-Paul Forier

Eerdere Artikelen