Bouw – Prijzen onder druk door laag werkvolume in infrastructuurwerken

De sector van de infrastructuurwerken lijdt zwaar onder het povere investeringsklimaat bij de overheid en nutsbedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek van Bouwunie bij haar leden uit deze sector. Op twee jaar tijd gingen er 2.000 banen bij Vlaamse infra-bedrijven verloren. Bovendien werken dergelijke ondernemingen dikwijls met break-even of zelfs verlieslatende prijzen. Er zijn namelijk onvoldoende opdrachten, waardoor bedrijven te lage prijzen indienen om aan het werk te blijven. 

road surface marking works withs spray marking machine
Bij opdrachten van openbare besturen en vooral van nutsbedrijven werkt bijna de helft van de bedrijven met break-even en 9 % zelfs met verlieslatende prijzen.

Hoe kleiner de te verdelen koek, hoe scherper de concurrentie en hoe zwaarder de druk op de prijzen. Behalve het lage aantal opdrachten speelt ook het probleem van deloyale concurrentie. 83% van de ondervraagde bedrijven heeft daar last van, iets meer dan de helft ziet de oneerlijke concurrentie toenemen. Het gaat dan in de eerste plaats om concurrentie via goedkopere buitenlandse bedrijven die in onderaanneming werken of via buitenlandse of Belgische schijnzelfstandigen. Daarnaast ervaren de infrabedrijven concurrentie van buitenlanders die hier als hoofdaannemer opereren en van Belgische bedrijven die actief zijn in een ander (verkeerd) paritair comité of die misbruik maken van het systeem van tijdelijke werkloosheid.

“Overheden en nutsbedrijven moeten dringend meer investeren en onderhoudswerken laten uitvoeren om de infrastructuur kwalitatief in orde en modern te houden,” zegt Ilse Baeck van nutsinfrastructuurbedrijf Canalco en ondervoorzitter van Bouwunie infrastructuurwerken. “ Alleen zo komt het werkvolume terug op peil. De tijd dringt ook voor een eerlijk bouwondernemingsklimaat met transparante, concrete, stabiele en eenvoudige regels waar iedereen zich aan houdt.”

Buitenlandse arbeiders

Tussen begin 2013 en begin 2015 gingen in de Vlaamse infrabedrijven meer dan 2.000 arbeidersjobs verloren. Ook voor het volgende half jaar verwacht 27 % van de deelnemers aan de enquête met minder personeel te gaan werken. “We merken dat er in de plaats een pak buitenlandse arbeiders, actief bij buitenlandse bedrijven, bijgekomen zijn,” benadrukt Hervé Demeyere, bestuurslid van Bouwunie infrastructuurwerken en zaakvoerder van Persyn.

Bij opdrachten van openbare besturen en vooral van nutsbedrijven werkt bijna de helft van de bedrijven met break-even en 9 % zelfs met verlieslatende prijzen. Ook het uitvoeren van openbare werken gebeurt volgens 15 % van de bedrijven met verlies. Bouwunie-leden vragen om abnormaal lage prijzen te weren bij openbare aanbestedingen, maar ook meer gewicht te geven aan andere criteria dan prijs alleen.

Eerdere Artikelen