Beveiliging terminals moet uniformer

Wirwar procedures kost scheepsherstellers kostbare tijd

Op haar jaarlijkse ledenvergadering heeft Flanders Maritime Equipment Association (Flamea) gepleit voor meer uniformiteit in de beveiliging van haventerminals. “Scheepsherstellers in de haven van Antwerpen en andere zeehavens verliezen onnodig veel tijd door administratieve rompslomp,” zei voorzitter Aimé Bijnens. Hij riep de bevoegde overheidsinstanties op hun verantwoordelijkheid te nemen.

Aimé Bijnens (midden), geflankeerd door Flamea-leden Etienne van Goeye (links) en Amedé Van de Vijver (rechts).Sinds de terreuraanslagen van 11 september 2001 in New York is het thema veiligheid niet meer weg te denken uit de maritieme wereld. Onder druk van de Verenigde Staten werd de ISPS-code ingevoerd, die schepen en  havenvoorzieningen verplicht maatregelen te nemen om de veiligheid te garanderen. “Schepen zijn een prachtig doelwit,” stelt Aimé Bijnens. “Als je de haven van New York binnengeraakt met een hoop explosieven aan boord, zijn de gevolgen niet te overzien. Wij staan dan ook voor 200% achter een verhoogd veiligheidsbeleid.” Maar de uitvoering daarvan kan beter, vinden de leden van Flamea. “Op dit moment maakt ISPS iedereen het leven moeilijk. De oorzaak is een gebrek aan coördinatie in de zeehavens. De grote terminals hebben fors geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen zoals omheiningen en toegangscontrole door derden. Het is daardoor uiterst moeilijk geworden om toegang te krijgen tot de terminals. Bovendien lost de ene het zus op en de andere zo.” Voor veel Flamea-leden die in de cheepsherstelling actief zijn, heeft dat vervelende gevolgen: “De maritieme wereld heeft altijd haast; scheepsherstellingen vinden plaats tijdens het lossen en laden. Vaak heb je daarvoor maar zes uur de tijd. Als je dan eerst allerlei veiligheidsprocedures moet doorlopen, wordt de druk erg groot.” De branche wordt ook mobieler: “Onze mensen zetten werkzaamheden, die ze in Antwerpen hebben opgestart, wel eens in Hamburg voort. Maar positief is die ontwikkeling niet. Aan sommige terminals verliezen we gigantisch veel tijd.”

Alfapass

Met de introductie van de ‘Alfapass’ in de haven van Antwerpen werd enkele jaren geleden een poging ondernomen om de veiligheidsprocedures op de terminals te standaardiseren. Deze badge met persoongegevens geeft toegang tot alle terminals die zich vrijwillig bij het systeem hebben aangesloten. Volgens Aimé Bijnens maakt inmiddels 70% van de bedrijven – ook in de haven van Zeebrugge – gebruik van Alfapass. Hij zou graag zien dat het systeem nog breder wordt uitgerold.

Make-over voor Scheldekaaien

Een ‘artist impression’ van de Scheldekaaien zoals die er in de toekomst kunnen uitzien.Internationale ontwerpers uit Portugal, Italië en België gaan samen een Masterplan opstellen voor de heraanleg van de Scheldekaaien in Antwerpen. De stad wordt daardoor beter beschermd tegen hoogwater en zal er de komende jaren bovendien een stuk aantrekkelijker uitzien. De heraanleg van de kaaien is een onderdeel van het geactualiseerde Sigmaplan, dat de veiligheid bij overstromingen bewaakt. In dat kader moet de waterkering met bijna een meter worden verhoogd. Ook de kaaimuur moet gestabiliseerd worden. De overheid maakt van de gelegenheid gebruik om het geheel aantrekkelijker te maken. De huidige waterkeringsmuur vormt nu een lelijke barrière tussen de stad en de Schelde. Vlaams Bouwmeester Marcel Smets daagde vorig jaar ontwerpbureaus op internationaal vlak uit om met elegante en betaalbare ideeën te komen. Meer dan 100 ontwerpers reageerden op de oproep, uiteindelijk mochten vijf kandidaten hun visie formuleren en een ontwerp indienen. Enkele weken geleden wezen de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en Waterwegen en Zeekanaal (WenZ) het Portugese ontwerpbureau Proap als winnaar aan. De Portugezen willen samenwerken met het Leuvense architectuurbureau WIT en het Italiaanse ingenieursbureau Idroesse, dat ervaring opdeed met waterkeringen in Venetië. De samenwerking schept dan ook hoge verwachtingen. Het hele
project zal naar schatting 200 miljoen euro kosten. De eerste werken starten ten vroegste in 2009.

Eerdere Artikelen