Michael Corten, Bee – Belgisch energiebedrijf verenigt ecologie met economie

Energie is vandaag brandend actueel: van de vraag naar duurzaamheid tot de energieschaarste op piekmomenten. Gelukkig wordt er ondertussen hard gewerkt aan de energie van onze toekomst. Want in het Gentse havengebied ontwikkelt Bee een biomassacentrale die het verschil maakt. Manager Magazines informeerde bij Michael Corten, CEO van Bee (Belgian Eco Energy).

Michael Corten.
Michael Corten.

Biomassacentrales zijn niet nieuw. Wat maakt uw project anders?

Michael Corten: “Vooral de schaal van dit project maakt het uniek. Traditioneel hebben biomassacentrales een bescheiden omvang, en werken ze met lokale biomassa die met vrachtwagens aangevoerd wordt. Ons project in de Gentse haven is een tikkeltje  ambitieuzer. Met een vermogen van 200 megawatt, zal onze centrale een capaciteit hebben die voldoende is om 450.000 gezinnen van stroom te voorzien. Dat is de volledige provincie Oost-Vlaanderen. En dan is er nog de biomassa die de centrale voedt. Natuurlijk hebben we hiervan grote volumes nodig. Daarom kiezen we voor houtsnippers van overtollige of zelfs schadelijke plantensoorten. Planten die sowieso gerooid moeten worden. Dat materiaal vinden we in de Verenigde Staten en het zuiden van Afrika. We vervoeren het met grote zeeschepen naar onze installatie in Gent. Zo verenigt onze biomassacentrale economie met ecologie, en ook dat maakt ons project zo uniek.”

Uw centrale zal dus stroom leveren aan veel gezinnen?

“Toch niet. Bedrijven zijn onze belangrijkste doelgroep. Traditioneel heeft Bee veel kmo’s als klanten. En met deze nieuwe biomassacentrale hebben we ook een sterk aanbod voor grote industriële bedrijven of ondernemingen in energie-intensieve sectoren. We bieden hen groene stroom tegen scherpe prijzen. Want steeds meer bedrijven hechten belang aan duurzaam ondernemen en kiezen daarom voor schone energie. Bedrijven in het Gentse havengebied vormen een bijzondere doelgroep. Want naast elektriciteit komt er in een biomassacentrale veel warmte vrij. Die gebruikt u bijvoorbeeld om uw gebouwen te verwarmen of voor industriële processen.”

Wanneer is de centrale operationeel?

“We zitten nu in het sluitstuk van de administratieve voorbereiding. Zeg maar het zwaarste stuk van het traject. De vergunningen en de meeste contracten zijn rond, en we zijn volop bezig met de financiering van het project. In de eerste helft van volgend jaar kunnen we starten met de bouwwerkzaamheden. Volgens onze planning starten we de centrale eind 2018 op. De eerste contracten met klanten sluiten we vandaag al af.”

www.bee.eu

Eerdere Artikelen