Vorige week pakte de regering-Michel uit met haar lang aangekondigde tax shift. Bezitters van een of meerdere bijkomende huizen blijven buitenschot.
Geld lenen voor een tweede woning is sinds de zesde staatshervorming goedkoper dan lenen voor de eerste en enige woning, omdat de Vlaamse en federale fiscale regels niet met elkaar matchen. En het ziet ernaar uit dat aan die discrepantie op korte termijn geen einde komt. In de vorige week aangekondigde tax shift is vastgoed opvallend afwezig.
Mild voor vermogens
Om de daling van de patronale bijdragen (van 33 naar 25 %) te financieren, mikt de regering vooral op hogere accijnzen op frisdrank, alcohol en diesel. Ook de btw op elektriciteit gaat omhoog, van 6 naar 21 %.
Vermogens worden niet hard aangepakt, maar er komt wel een speculatietaks voor wie aandelen binnen de zes maanden weer verkoopt, en de roerende voorheffing stijgt van 25 tot 27 procent.
Aangepaste regels voor vastgoedvennootschappen
Bovendien wordt de kaaimantaks opgetrokken en zou er een nieuw regime voor vastgoedvennootschappen komen, om tegen 2018 mee te zorgen voor een begroting in evenwicht. Over de concrete invulling hiervan werd nog niets bekendgemaakt.