Een korte herfstescapade? Parijs verrast altijd!

Op zoek naar inspiratie voor een korte herfstescapade? Daarvoor hoef je maar enkele uurtjes te rijden of te treinen. Parijs verrast altijd opnieuw, of je er nu voor kiest om bekende trekpleisters te bezoeken, of liever afdwaalt naar onontgonnen plekjes.

Le Marais, steeds verrassend

Mochten wij ooit een oversteek naar Parijs overwegen, zouden we maar al te graag neerstrijken in Le Marais. Ooit een moeras (‘marais’ betekent moeras), maar vandaag een van de mooiste en levendigste wijken van de Lichtstad. Flaneren door de straatjes en steegjes, winkelen, een hapje eten,… Begeef je onder de Parijzenaars en geef je ogen de kost! Start bijvoorbeeld, voor een eerste indruk, in de Rue de Rivoli met de eerder grote ketens, maar dwaal vervolgens snel af naar de Rue Vieille du Temple, Rue du Roi de Sicile en de Rue des Rosiers voor originelere boetieks, kunstgalerijen en charmante bars en restaurants. Wij blazen graag even uit in het kleine café Au Petit Fer à Cheval dat over het ideale terras beschikt om voorbijgangers te bekijken.

Blijf vooral rondstruinen tot je op een van de mooiste pleinen van Europa belandt: het Place des Vosges, een oase van groen en rust te midden van de drukte in de winkelstraten. Dit plein is het oudste van Parijs en kent een rijke geschiedenis. Het wordt omringd door arcades en 39 gelijk uitziende huizen, allemaal opgetrokken uit rode steen. Het kan haast niet anders of je voelt hier de aanwezigheid van heel wat bekende bewoners. Op nummer 6 bijvoorbeeld, woonde ooit Victor Hugo. Recenter kochten ook Dominique Strauss-Kahn en Anne Sinclair hier een niet zo bescheiden optrekje, al heeft hen dat weinig geluk gebracht. In de meeste huizen vind je vandaag echter exclusieve hotels, restaurants en antiekzaken.

http://www.parismarais.com/

Musée Rodin, een eerbetoon aan de beeldhouwer (… én zijn minnares)

Op naar het zevende arrondissement en dat voor een kennismaking met beeldhouwer Auguste Rodin, die wel eens als de grondlegger van de moderne beeldhouwkunst wordt bestempeld. Het museum, met bijbehorend beeldenpark, is ondergebracht in een voormalig hotel, Hôtel Biron, een schitterend gebouw in rococostijl waar Rodin zelf woonde vanaf 1908. Op voorwaarde dat het gebouw later een museum zou worden met zijn werken, schonk hij zijn volledige kunstverzameling, bibliotheek, brieven en manuscripten aan de Franse Staat. Het Hôtel Biron is de afgelopen drie jaar gerenoveerd, maar opent op 12 november opnieuw zijn deuren. Naar aanleiding van de renovatie, werd ook de museografie aangepast. Je krijgt niet alleen een blik op het creatieve proces van de kunstenaar, maar ook op zijn verblijf in het Hôtel Biron met onder andere een bijzondere verzameling antieke kunstvoorwerpen die Rodin nauw aan het hart lagen. In de beeldentuin kan je beroemde werken als De Denker, De Kus en De burgers van Calais ontdekken. Een van de ruimtes in het museum is, op uitdrukkelijke vraag van Rodin, voorbehouden voor de werken van beeldhouwster Camille Claudel, jarenlang zijn leerling, muze én minnares. Wellicht kan je in het museum trouwens ook wel een blik werpen op een of meerdere passionele liefdesbrieven die de geliefden mekaar schreven.

http://www.musee-rodin.fr/

Cimetière du Montparnasse

Niet meteen iets dat we in pakweg Hasselt zouden doen, maar in Parijs is een wandeling op een van de beroemde kerkhoven niet eens zo’n gek idee. Ze geven immers een kijk op de geschiedenis van de stad. De begraafplaats Père Lachaise is met zijn meer dan drie miljoen bezoekers per jaar wellicht de drukst bezochte begraafplaats ter wereld. Maar in de schaduw van de hoogste wolkenkrabber van Frankrijk, de Tour Montparnasse, is begraafplaats Montparnasse tevens een wandeling waard. Tussen de 400.000 Parijzenaars, die hier hun laatste rustplaats vonden, bevinden zich heel wat beroemdheden. De Franse schrijver en filosoof Jean-Paul Sartre samen met zijn zielsverwante Simone de Beauvoir, fotograaf Man Ray, schrijver Samuel Beckett, Charles Baudelaire,… Een van de mooiste graven is het familiegraf van Charles Pigeon, de uitvinder van de anti-explosielamp en toont een beeld van Pigeon die naast zijn slapende vrouw ligt. Voor afdrukken van rode lippen en andere liefdesverklaringen moet je bij het graf van Serge Gainsbourg zijn. Mis ook het beeld Le Baiser (De Kus) van kunstenaar Brancusi niet. Je treft het aan op het graf van de Russische anarchiste Tania Rachevskaia, die zichzelf van het leven beroofde uit liefdesverdriet.

http://www.parisinfo.com/musee-monument-paris/71295/Cimeti%C3%A8re-du-Montparnasse

 

Eerdere Artikelen