“Interesse van Belgische bedrijven om in Frankrijk te investeren, groeit”

LefevreFrédérique Lefevre, Invest in France Agency

Historisch gezien hebben Frankrijk en België altijd al uitstekend samengewerkt, ze delen ook taalkundige en culturele wortels. Deze relatie duurt vandaag voort. Het verwondert daarom niet dat België economisch het meest aanwezig is in Frankrijk, de tweede grootste economie in Europa, na het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ons land telt er meer dan 1000 bedrijven en is er de vijfde grootste investeerder. In het creëren van jobs overschaduwt België zelfs grote internationale investeerders zoals China of Japan. “Het laatste decennium is de interesse van Belgische bedrijven om in Frankrijk te investeren zelfs nog toegenomen,” zegt Frédérique Lefevre, algemeen directeur van de ‘Invest in France Agency’ in de Benelux, gevestigd in Brussel.

Doel van de ‘Invest in France Agency’ is buitenlandse investeringen aantrekken naar de Franse economie en het land promoten bij buitenlandse investeerders. In het kantoor op de bruisende Brusselse Avenue Louise beantwoorden Frédérique Lefevre en haar team alle vragen over investeren in Frankrijk. “Frankrijk is een zeer competitieve plaats om te investeren, onder meer dankzij de lagere vestigingskosten en belastingvoordelen die heel interessant kunnen zijn, zeker voor R&D activiteiten,” vertelt ze. “Bedrijven kunnen bijvoorbeeld 30 % van hun uitgaven in onderzoek en ontwikkeling aftrekken van hun vennootschapsbelasting. Onze overheid staat er ook erg voor open om investeerders van buiten de EU, die naar Frankrijk willen verhuizen, een inwonersvergunning – het zogenaamde talentenpaspoort – van vier jaar aan te bieden.”

Met de globale financiële crisis nog steeds aanwezig op de achtergrond, is het nog duidelijker geworden dat de competitiviteit van de Franse markt moet groeien. Op drie manieren beantwoordt Frankrijk deze vraag: met zijn sterke infrastructuur, zijn technologische fundamenten en zijn hoogopgeleide werkkrachten. “Ons land telt 71 innovatieve clusters, samen goed voor 2500 R&D projecten, verspreid over heel het land, waar bedrijven in aanmerking kunnen komen voor een brede waaier aan subsidies. De regering heeft daarin sinds 2008 in totaal 2,7 miljard euro geïnvesteerd. Deze projecten vind je onder meer in Lyon, Toulouse en Straatsburg.”

Kortom: innovatie en R&D staan hoog op de Franse agenda. “Ook de zoektocht naar vernieuwende energie blijft een topprioriteit. 2,3 miljard euro is toegewezen aan investeringen in overgangsenergie, inclusief thermische centrales, milieuvriendelijke auto’s en intelligente netwerken.”

Productiviteit

De bekwaamheid van de Franse werkkrachten is bovendien erg hoog. In de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar heeft 43 % van de werknemers een universitair diploma. Samen met België en Nederland beschikt Frankrijk over de hoogste productiviteit in hun werkveld.

Als toeristische bestemming speelt Frankrijk ook al heel lang een leidende rol, met 83 miljoen bezoekers en 41 miljard euro inkomsten per jaar. 24 % van de Belgen kiest Frankrijk als bestemming voor hun zomervakantie. Dit biedt geweldige kansen voor investeerders in de hotelindustrie en/of vakantieparken.

“Frankrijk heeft met andere woorden erg veel te bieden,” besluit Frédérique Lefevre. “De hoge levenskwaliteit, de brede collectie van landschappen, zijn industriële DNA, de grote binnenlandse consumentenmarkt,… Het is het op één na grootste economisch gebied in de EMEA. Kortom, Frankrijk is aantrekkelijk over heel de wereld, en zeker in België waar onze cultuur en ons erfgoed worden gedeeld.”

Rubriek: Internationaal zakendoen

Eerdere Artikelen