Eigen haard is goud waard

03D33633

We hebben goed nieuws en slecht nieuws. Laten we met het negatieve beginnen. Hoe erg we ook genoten hebben van de zachte najaarstemperaturen, aan dat mooie liedje komt na het Allerheiligenweekend een einde. Vanaf volgende week zullen de weergoden minder goedgeluimd zijn. Het goede nieuws? Dat typische druilerige en koude najaarsweer maakt het extra gezellig binnenshuis. Aan de haard bijvoorbeeld!

Vuurtje stoken?
Vroeger waren de haardopties beperkt. Wie wilde genieten van een haardvuur, was daarvoor aangewezen op een open haard met houtblokken. Heerlijk zo’n knetterend vuur, de geur van hout, en het levert ook een prachtig vlambeeld op, maar u moet ook hout inkopen, daar een opslagplaats voor voorzien, en een vuurtje weten te stoken. En achteraf de houtlade ledigen.

Afstandsbediening
Maar vandaag hoeft een warm haardvuur niet per se veel werk te betekenen: er bestaan ook haarden die al dan niet een schoorsteen vereisen en op diverse brandstoffen werken, zoals bijvoorbeeld de gashaard. U zet ze eenvoudig met een afstandsbediening op de gewenste stand, en de vlammen hoeven zeker niet meer onder te doen voor deze van de houthaard. Bovendien is het onderhoud van een gashaard tot een minimum beperkt.

Laat u begeleiden door een specialist
Ga voor de aankoop van een haard niet op eigen houtje tewerk, maar laat u adviseren door een specialist. Afhankelijk van de ruimte waarin u het toestel wil laten plaatsen, kan hij de diverse opties voor u nagaan. Zo kan hij een verwarmingselement aanraden dat perfect overeenstemt met de ruimte. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn om een al te krachtig toestel te installeren in een ruimte die ook al is uitgerust met centrale verwarming. Dan moet u het toestel maar kort opzetten, maar u wil toch graag genieten van het vlammenspel? Anderzijds heeft u in een tweede verblijf waar u slechts enkele dagen per week of maand vertoeft, nood aan een krachtig toestel dat snel voor veel warmte kan zorgen.

Open of gesloten?
In tegenstelling tot wat u misschien denkt, haalt een open haard met amper 15 % een veel lager rendement dan een gesloten haard, meestal voorzien van een raam of deur, die tot 80 % rendement kan halen. Wil u toch graag een authentieke sfeermaker in huis? Dan kan u bijvoorbeeld opteren voor een liftdeurhaard. Deze open haard kan u ook als gesloten haard gebruiken. Gezellig geknetter, als u dat wenst, en een rendementsvolle houtkachel wanneer u ze afgesloten gebruikt.
Wij zien het slechte weer graag tegemoet!

Eerdere Artikelen