Vandaag maken farmabedrijven gebruik van de zogeheten één seconde test om de impact van nieuwe medicijnen tegen longziekten te testen. Daarbij gaat men na hoeveel lucht de patiënt in één seconde kan uitblazen. Deze test levert evenwel geen regionale informatie op.
Met ‘functional respiratory imaging’ of kortweg FRI,ontwikkelde de onderneming FLUIDDA uit Kontich een innovatieve techniek voor medische beeldvorming. Daarbij combineert men hoge resolutie CT-scans met technieken uit de luchtvaarttechnologie, waarbij men de bloed- en luchtstromen in het ademhalingsstelsel simuleert.
Het gedetailleerde beeld van de regionale longstructuur en de longfunctie, biedt een betere kijk op de globale gezondheid van het ademhalingsstelsel bij individuele patiënten.
FLUIDDA werkt vooral samen met farmaceutische en biotechbedrijven. Aan de hand van de FRI-technologie kunnen die de werking van nieuwe geneesmiddelen sneller en bij een kleinere populatie testen dan met de traditionele onderzoeksmethoden.
Via het ‘Broncholab’ platform verkrijgen ook individuele longartsen in de nabije toekomst toegang tot de technologie. Zo kunnen zij de meest aangewezen longbehandeling voorschrijven voor hun patiënten.
FLUIDDA telt vandaag 25 medewerkers in kantoren in België, India en de VS. Sinds de oprichting in 2005 noteert de onderneming een jaarlijkse groei van 30%.
FLUIDDA laat longpatiënten herademen.