Jan De Backer, FLUIDDA – “Onze technologie houdt gezondheidszorg betaalbaar”

foto_AM67-68_FLUIDDA-20140624_002_rgb_low
Jan De Backer.

Met de vergrijzing zullen de kosten in de gezondheidszorg alsmaar toenemen. Bezuinigen is het topic vandaag. Maar hoe kan de overheid besparen zonder dat de patiënt hiervan de dupe wordt? FLUIDDA komt aan deze vraag tegemoet. Met hun revolutionaire, gepatenteerde FRI-technologie kunnen longpatiënten sneller en beter behandeld worden. Zo besparen niet alleen farmabedrijven, dokters en ziekenhuizen, maar uiteindelijk ook de overheid en de patiënt.

M.M.: Wat houdt jullie uitvinding precies in?
Jan De Backer: “Met Functional Respiratory Imaging, kortweg FRI maken we gebruik van CT-scans met 3D beelden de zogehete Computational Fluid Dynamics Analyse. Zo komen we te weten hoe longmedicatie de weerstand, de volumes en de snelheid in elk deel van de luchtwegen verandert.”

M.M.: Wat is het verschil met de traditionele testen ?
“Om de impact van nieuwe medicijnen tegen longziekten zoals astma en rokerslongen te testen, gebruiken farmabedrijven in hun studies traditioneel de zogeheten éénsecondetest. Dokters gaan kijken naar de lucht die je in één seconde kan uitblazen voor en na dat je een puffer gebruikt. Maar dat is eigenlijk geen goede parameter omdat het ondermeer afhangt van de spierkracht van de patiënt in kwestie. Een deel van de longen kan chronisch ziek zijn, maar dat kan je niet dedecteren met die blaastest.”

M.M.: En wel met jullie technologie?
“Inderdaad, via de driedimensionele scan kunnen we niet alleen het totale longvolume maar ook alle delen van de longen, de bloedvaten en de regionale volumes nauwkeuriger meten.”

M.M.:Waarom gaan farmabedrijven met jullie in zee?
“Als een farmabedrijf een product heeft gevonden dat potentieel kan helpen voor astma of rokerslongen dan komen ze naar ons. Met onze analyse moeten ze een minder omvangrijke studie doen. Ze kunnen sneller zien welk deel van de longen goed reageert op de medicatie bij die specifieke patiënten. Zo kunnen farmabedrijven efficiëntere longmedicatie op de markt brengen. De juiste puffer voor de juiste patiënt en dit tegen een lagere kostprijs dan de studie op basis van de blaastesten.”

M.M.:Welk voordeel hebben individuele longartsen bij jullie technologie?
“Die kunnen naast de blaastest ook de CT-scan gebruiken en naar ons doorsturen zodat wij de analyse kunnen doen en de cijferinformatie er uithalen. Zo kan de arts de patiënt beter in kaart brengen om hem bij de eerste keer de meest optimale behandeling voor te schrijven. Wij gaan de arts of de radioloog niet vervangen, we gaan hem of haar een betere tool aanreiken.”

M.M.: Wordt dit additioneel onderzoek dan niet nog duurder?
“Nee juist niet, want met met die analyse van de CT-scan ga je bijkomende hospitalisatie en fouten in de diagnose en behandeling vermijden waardoor je tijd en middelen bespaart. Een hospitalisatie kost al gauw vijf- tot tienduizend euro per keer. Als je door een efficiëntere behandeling die kosprijs kunt verminderen, dan kan je heel wat besparen zowel als ziekenhuis, als overheid en als patiënt.”

 

Eerdere Artikelen