Stop de stress: zes nuttige tips die u écht helpen!

03A53401

Hebt u ook geregeld dat gevoel dat de drukte niet te overzien is? Een uitpuilende mailbox, een overvolle agenda, om de haverklap iemand die u belt op uw smartphone … Kortom, u komt niet of amper toe aan het werk dat u eigenlijk van plan was te doen. Joeri Billast van het ‘efficiency’-bureau Efficado formuleert zes nuttige tips om uw tijd zo nuttig mogelijk te gebruiken.

1) Maak een beperkte lijst

“Lijstjes werken wel alleen maar als je ze effectief gebruikt, nadat je ze gemaakt hebt. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je lijst haalbaar aanvoelt. Niemand wil 25 zaken op zijn ‘to do’-lijst voor dag X en dan op het einde van die dag vaststellen dat er meer dan de helft overblijft…”

2) Bepaal psychologische deadlines

“Wanneer je een deadline bepaalt, moet je je uiterste best doen om die vast te houden. Leg je ‘psychologische’ deadline een paar dagen voor de datum dat de taak absoluut moet klaar zijn. Zelfs als er onvoorziene zaken tussenkomen, is de taak zo toch nog op tijd klaar.”

3) Stop met multi-tasking

“Multi-taskers lijken dikwijls te denken dat ze meer gedaan krijgen, maar dat klopt niet. Laten we eerlijk zijn, onze geest werkt beter als we werkelijk in staat zijn om ons te focussen op één ding.”

4) Delegeer verantwoordelijkheden

“De gedachte om te delegeren zal bij sommigen angst oproepen, met name de angst om de controle te verliezen. Echter het maakt niet uit hoe goed we zijn, want we kunnen toch niet alles doen. Delegeren is geen teken van zwakte, maar een teken van intelligentie.

5) Gebruik uw ‘down-time’

“Deze tip vereist wel enige balans. Al je ‘down-time’ gebruiken om te plannen en prioriteiten te stellen is niet aan te raden en kan leiden tot verhoogde stress en burn-out. Echter, als je ’s ochtends in de file staat, kan dit een goed moment zijn om te denken aan de prioriteiten voor die dag of het maken van plannen voor een business lunch. En als je zit te wachten in de wachtzaal bij de dokter, kan dit een goed moment zijn om je boodschappenlijstje te maken. Enzovoort. Maar vergeet ook niet om ‘down-time’ te gebruiken voor ontspanning als dat nodig is.”

6) Beloon uzelf

“Wanneer je een tussentijds doel bereikt, moet je het vieren. Geef jezelf een beloning en zorg ervoor dat het echt iets is, waar je van kan genieten. Overdrijf echter niet, zodat je niet achter geraakt met de rest van je werk.”

Meer info: www.efficado.be

Eerdere Artikelen