Warmtenetwerk laat toe om CO2-uitstoot enorm te verminderen – “Directe warmtebron voor chemische processen”

Het project zal in de eerste helft van 2017 in gebruik worden genomen.
Het project zal in de eerste helft van 2017 in gebruik worden genomen.

 

De warmtevoorziening verduurzamen door een beroep te doen op de warmte die in de verbrandingsinstallaties van Indaver en Sleco vrijkomt. Door die aanpak zullen de bedrijven Ashland, Monument Chemical, De Neef Chemical Processing, Ineos Phenol, ADPO  en Lanxess in de toekomst veel minder primaire brandstoffen gebruiken. Het project kreeg vorig jaar 10 miljoen euro strategische ecologiesteun van de Vlaamse regering en wordt ook krachtig ondersteund door de Maatschappij Linkerscheldeoever.

308_Doel_GrateIncM.M.: Hoe zijn de plannen voor het warmtenetwerk gegroeid?
Eric Kersten (Monument Chemical): “Dit plan kadert vooral in een streven om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te vermijden. Door dit ecologisch voordeel en de verankering die zo’n netwerk automatisch met zich meebrengt, is het een win-winsituatie voor alle partijen.  Al vanaf de bouw van de verbrandingsovens bij Indaver wordt bekeken hoe de warmte die vrijkomt bij de verbranding op een zo efficiënt mogelijke manier terug te winnen is.  Aanvankelijk werd er louter gebruik gemaakt van turbines om stoom om te zetten naar elektriciteit op het terrein van Indaver.  Later is er een ook een stoomleiding aangelegd van Indaver naar het toenmalige Phenol-chemie, het huidige Ineos. Wanneer men de warmteinhoud van stoom direct kan benutten zonder deze eerst om te zetten naar elektriciteit, wordt een veel hoger energetisch rendement behaald.”

M.M.: Hoe zal het netwerk in de praktijk werken?
“Het warmtenet zal leidingen hebben die circa 5 kilometer lang zijn en die deels ondergronds en deels bovengronds lopen. De warmte wordt efficiënt versluisd, zonder noemenswaardig verlies, omdat gebruik wordt gemaakt van oververhitte stoom onder hoge druk (40 bar) en op hoge temperatuur (400 °C). Diverse bedrijven in de buurt zullen deze stoom als directe warmtebron in hun chemische processen gebruiken. Zij zullen stoom afnemen volgens hun eigen behoefte. Het condensaat wordt terug geleverd naar Indaver/Sleco, om er in de stoomketels weer nieuwe stoom van te maken.”

9736_Doel_GrateM.M.: Wat is de timing voor het project?
“Momenteel wordt er gewerkt aan de laatste fase van het technisch ontwerp van het project. Hierna zal de aanbesteding plaatsvinden, waarna de bouw kan beginnen. Het projectteam voorziet een ingebruikname van het gehele project in de eerste helft van 2017. Parallel aan dit proces wordt er ook onderhandeld over de definitieve contracten tussen producenten, financiers en afnemers. Inmiddels hebben de verschillende partijen op 8 mei wel een zogenaamde ‘Letter of Intent’ getekend in aanwezigheid van onder meer Philippe Muyters, Vlaams Minister voor Economie, en Marc Van de Vijver, burgemeester van Beveren.”

M.M.:  Wat is de grote meerwaarde voor de deelnemende bedrijven?
“Het betekent enerzijds een hogere opbrengst voor de stoomleverancier en een lagere energierekening voor de afnemers. Anderzijds brengt dit project ook vooral een grote milieuwinst met zich mee.  Momenteel wekken de afnemers de stoom die ze nodig hebben op in boilers die gestookt worden op aardgas. Deze boilers kunnen uit bedrijf genomen worden, wat een vermindering van zowat 100.000 ton CO2-uitstoot op jaarbasis betekent.”

Bart Vancauwenberghe

Foto: Indaver

Eerdere Artikelen