Nanotechnologie optimaliseert eigenschappen van materialen voor bouw en textiel – “Ecologische bescherming bevordert levensduur”

Nanotechnologie laat toe om grondstoffen beter en langer te gebruiken.
Nanotechnologie laat toe om grondstoffen beter en langer te gebruiken.

Grondstoffen beter en langer gebruiken: het kan met nanotechnologie, een vrij nieuwe techniek waar het Kortrijkse bedrijf Nanops tegenwoordig steeds meer succes mee oogst. “Nanotechnologie laat toe om de eigenschappen van onze grondstoffen dermate te wijzigen, waardoor ze andere eigenschappen krijgen en  hun levensduur hierdoor  exponentieel verlengt. Zo moeten er veel minder nieuwe grondstoffen worden aangeboord en beschermen we veel beter onze planeet. Daardoor kunnen we spreken van een positieve voetafdruk, in plaats van een ecologische voetafdruk,” klinkt het enthousiast bij zaakvoerder Vincent Coolsaet.

M.M.: Voor welke grondstoffen kan nanotechnologie zoal worden toegepast?
Zaakvoerder Vincent Coolsaet: “Deze vernieuwende techniek leent zich onder meer voor staal, aluminium, inox, geschilderde oppervlakten, gepolijste natuursteen, kunststoffen, beton, textiel, synthetisch textiel en hout. Willen we de eigenschappen van het contactoppervlak van een materiaal optimaliseren, gebruiken we ‘smart nano coatings’. Is het de bedoeling om de massa van een grondstof te veranderen, gaan we nano-partikels toevoegen.”

M.M.: Welke mogelijkheden creëert dit voor de bouwsector?
“We kunnen hiermee onder meer de water- en olieafstotende eigenschappen van architectonische en geprefabriceerde betonelementen verbeteren. Daardoor kunnen we de groei  van schimmels, algen, kalkbloei en mossen op deze materialen gevoelig verminderen, zonder hierbij het uitzicht van het materiaal te veranderen. De nano coatings zijn milieuvriendelijk, waardoor ze deze bouwmaterialen op een ecologische manier duurzaam beschermen.”

M.M.: Ook in de textielsector zijn er tal van toepassingen mogelijk?
“De textielbranche is al langer op zoek naar een valabel alternatief voor de fluorcarbonhoudende additieven die vanaf medio 2016 niet meer gewenst zijn. Die additieven werden gebruikt om de textielvezels water- en olieafstotend te maken. Ook hier bieden ‘smart nano coatings’ een oplossing, omdat ze een chemische binding maken met de textielvezels, zodat die vlekbestendig worden. De stoffen laten zich veel makkelijker reinigen, soms volstaat zelfs het gebruik van water, waardoor milieubeschadigende detergenten overbodig worden. Het waterafstotend karakter van het textiel is onder meer ook interessant voor de zorgsector, bijvoorbeeld voor de matrassen en lakens van patiënten die aan incontinentie lijden.”

Bart Vancauwenberghe

Eerdere Artikelen