Vergokan – “Grote stukken verzinken met recente technieken”

Dirk Deruytere, Vergokan: “We houden eraan alle eigen medewerkers etc … te danken”

Investeren is dé motor voor vooruitgang. Dat bewijst Vergokan dezer dagen met de ingebruikname van een nieuwe verzinkingsinstallatie bij dochterbedrijf Vergo Galva in Kruishoutem. De nieuwe installatie zal toelaten om nog grotere stukken te verzinken en ook aan het duurzaamheidsaspect is gedacht. “Vanaf juli werken we uitsluitend met de nieuwe verzinkingsinstallatie en wordt de oude uit gebruik genomen,” verduidelijkt commercieel directeur Dirk Deruytere.

M.M.: Over welke investering gaat het precies bij Vergo Galva?
Dirk Deruytere: “We hebben het gebouw uitgebreid, waardoor we nu over een totale productieoppervlakte van 5500 m² beschikken. Buiten beschikken we over een ruimte van 10.000 m², die vooral voor opslag wordt aangewend. Het pronkstuk van deze investering is het nieuwe verzinkbad, dat meteen tot de diepste van Europa behoort. Het bad is 7 meter lang, 1,7 meter breed en 3,7 meter diep, waardoor we er stukken kunnen verzinken van 6,5 meter lang, 1,5 meter breed en 3,5 meter hoog. Daardoor zullen we heel volumineuze stukken in één keer kunnen verzinken. Zelfs voor grotere stukken kunnen we onze klanten aan een oplossing helpen. De hele investering vertegenwoordigt een bedrag van ruim 7 miljoen euro.”

M.M.: Voor welke klanten is deze investering interessant?
“Dit opent nieuwe perspectieven om de producten voor moederbedrijf Vergokan te verzinken, maar ook derden zullen hiervan genieten. Zo kunnen we onder meer leuningen, hekkens, poorten, machineonderdelen, serres, verlichtingsmasten, overkappingen, frames en andere constructies kwalitatief afwerken. Daarnaast zal er opnieuw een sterke synergie met zusterbedrijf Vergo Coating zijn, waarbij we één of diverse poederlaklagen bovenop de zinklaag kunnen aanbrengen.”

M.M.: Thermisch verzinken is op zich niet het meest milieuvriendelijke aspect, maar toch hebben jullie aandacht besteed aan zo duurzaam mogelijk werken?
“Uiteraard hebben we ervoor gezorgd dat de nieuwe verzinkerij beantwoordt aan de meest recente normgeving op vlak van milieuwetgeving. Daarnaast doen we ook aan warmterecuperatie, door de restwarmte opnieuw in te zetten voor het verwarmen van het verzinkbad.”

VM53-Redactie-Vergokan-voorbereiding 2-RGB_lowM.M.: Welke nieuwe technieken zullen worden toegepast?
“Het gaat vooral om een nieuwe aanpak op vlak van voorbehandeling, drogen en ‘passivatie’ van de te verzinken stukken. Passivatie is het verzinkingsklaar maken van het basismateriaal. Dat doen we door de oppervlakte van de toplaag te optimaliseren, zodat de zinklaag er perfect op hecht en we een optimale corrosieweerstand kunnen garanderen.”

M.M.: Welke invloed had de installatie van het nieuwe verzinkbad op de productieflow?
“Die is op geen enkel moment in het gedrang gekomen: zowel tijdens de inplanting als tijdens het proefdraaien konden we de capaciteit van de oude verzinkinstallatie volledig blijven benutten. Nu zitten we volop in de testfase, om dan vanaf juli volledig op de nieuwe installatie over te schakelen.

We houden er aan alle eigen medewerkers en  toeleveranciers te danken voor hun inzet en medewerking aan dit traject dat liep van januari 2014 tot nu.”

Bart Vancauwenberghe

 

Eerdere Artikelen