Het regeerakkoord van de Vlaamse Regering benadrukt het belang van samenwerking tussen ziekenhuizen. Voor UZ Gent, AZ Sint-Lucas (Gent) en AZ Nikolaas (St-Niklaas) was dit al langer een evidentie. Sterker nog, met de ‘associatie cardiologie’ zetten ze de theorie om in de praktijk. Een pilootproject dat smaakt naar meer.
Prof. Dr. Eric Mortier (Afgevaardigd Bestuurder UZ Gent): “De gezondheidszorg in België behoort volgens de OESO tot de meest genereuze ter wereld. Ze is zeer toegankelijk en hoog kwalitatief. Keerzijde van de medaille: aan geneeskunde hangt een hoog kostenplaatje vast. Ziekenhuizen moeten volop investeren in infrastructuur en technologie. Samenwerken is dus de boodschap.” Men gaat ervan uit dat binnen een regio het volledige zorgaanbod beschikbaar moet zijn. Tegen die achtergrond leggen instellingen zich toe op een complementair aanbod dat voor iedereen bereikbaar is. De associatie cardiologie van de drie Oost-Vlaamse ziekenhuizen ligt volledig in de lijn van deze aanpak.
Snelle interventie
“Wanneer iemand getroffen wordt door een hartaanval, bepaalt de tijd die verstrijkt tot de eerste behandeling vaak de verdere levenskwaliteit van de patiënt,” vertelt John Buyckx (Afgevaardigd Bestuurder AZ Sint-Lucas). “Daarom voorzien wij in onze zorgregio een vlugge toegankelijkheid naar een cardiologisch interventiecentrum. Wij zijn ondertussen afgestapt van de notie dat elk dergelijk centrum ook hartchirurgie moet kunnen aanbieden. Men kan gewoon doorverwijzen naar de meest aangewezen hartchirurg.” De artsen verplaatsen zich voor consultaties ook naar de verschillende ziekenhuizen, zodat de patiënt – waar hij ook behandeld wordt – een vertrouwd gezicht tegenover zich krijgt.
Win-win
“Iedereen plukt de vruchten van deze samenwerking,” vervolgt Eric Mortier. “De regio kan rekenen op een optimale zorg, toegankelijk en kwaliteitsvol, en de betrokken ziekenhuizen worden er beter van. Een schoolvoorbeeld van een win-winverhaal.“ Die toegankelijkheid vormt een belangrijk facet, volgens Koen Michiels (Gedelegeerd Bestuurder AZ Nikolaas): “Gezien de verkeersdrukte en het belang van de interventiesnelheid. Bovendien verplaatsten onze artsen zich vroeger samen met de patiënt, waarna die laatste terugkeerde naar het oorspronkelijke ziekenhuis. Vandaag kan de arts de patiënt in het ziekenhuis zelf behandelen, wat veel comfortabeler is voor beiden.”
Een pilootproject
Niets dan positieve geluiden dus. Opent dit de deuren naar andere vormen van samenwerking? Eric Mortier: “Er bestaan reeds enkele samenwerkingen op andere domeinen, die evenwel meer ad hoc georganiseerd worden. Maar het overweldigende succes van het pilootproject ‘associatie cardiologie’ sterkt ons in de overtuiging om door te gaan op de ingeslagen weg. Dan denken we bijvoorbeeld aan de vakgebieden van de oncologie, zeldzame ziekten, tertiaire pathologie … maar net zo goed aan investeringen in dure infrastructuur.” Ook kleinschaliger initiatieven bewijzen hun nut. “Zo stelden we gezamenlijk een kwaliteitscoördinator aan,” vervolgt Koen Michiels. “De analyse van alle parameters levert ons kostbare informatie op. Die kunnen we tevens bekendmaken aan de overheid en de bevolking. Ook hier is het alweer de schaalgrootte die het verschil maakt. Wanneer iedereen op zijn eiland blijft, kan zoiets nooit tot stand komen.”
FICHE
UZ Gent
Het UZ Gent is met ruim 3000 patiënten per dag en meer dan 6000 medewerkers een van de grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen. Patiënten kunnen er terecht voor een volledig aanbod van hooggespecialiseerde, kwalitatieve zorg. Het ziekenhuis beschikt hiervoor over uitgebreide voorzieningen en meer dan 1000 bedden voor eendaagse en meerdaagse opnamen. In de zorgverlening staan kwaliteit en klantvriendelijke dienstverlening centraal.
Als universitair centrum investeert het UZ Gent ook in wetenschappelijk onderzoek en opleiding. Daarvoor werkt het ziekenhuis nauw samen met de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent. Artsen en artsen-specialisten worden er opgeleid en onderzoekers werken in tal van diensten aan nieuwe technieken voor diagnostiek en behandeling.
De ziekenhuiscampus wordt momenteel ingrijpend verbouwd. Het UZ wil tegen 2020 een moderne, toegankelijke en duurzame ‘Health Campus’ zijn die beantwoordt aan de noden van alle gebruikers.
AZ Sint-Lucas (Gent)
AZ Sint-Lucas is een modern en sociaal ziekenhuis in hartje Gent, verspreid over twee campussen – campus Sint-Lucas en campus Volkskliniek – op nauwelijks honderd meter van elkaar. Daarnaast beschikt het ziekenhuis over medische centra in Aalter en Zelzate. Met een marktaandeel van meer dan 35% is AZ Sint-Lucas veruit het belangrijkste ziekenhuis voor de bevolking van de stad Gent. Het verzorgingsgebied van het ziekenhuis strekt zich evenwel uit tot een groot deel van de provincie Oost-Vlaanderen. AZ Sint-Lucas telt 805 bedden hospitalisatie + 116 bedden dagziekenhuis.
AZ Nikolaas (St-Niklaas)
AZ Nikolaas ontstond uit de fusie van 6 ziekenhuizen uit de stad en de omliggende regio. AZ Nikolaas heeft in totaal 822 bedden die over 4 campussen het Waasland verdeeld zijn: Sint-Niklaas, Temse, Hamme, Beveren. In Sint-Gillis-Waas vinden poliklinische activiteiten plaats. Ongeveer 2.300 medewerkers en 200 artsen staan in voor de verzorging. In 2013 startte men met de bouw van een nieuw ziekenhuis in Beveren, die volgens de planning in de loop van 2015 in gebruik wordt genomen.
De Pintelaan 185 – 9000 Gent – T 09 332 4762 – ab@uzgent.be – www.uzgent.be