Niets zo heerlijk als een sappige, lekkere Belgische tomaat. Als u er zo eentje proeft, is de kans groot dat ze geteelt is bij Tomato Masters. Het op en top familiebedrijf uit Deinze en Nevele bevoorraadt via de veiling van Hoogstraten talrijke Belgische supermarkten en ontpopt zich al decennialang als een toonbeeld van duurzaam ondernemen.
We schrijven 1966 als Julien Vlaemynck in Nevele met een groentekwekerij start. Hij benut 4000 meter serres en boomgaarden voor het telen van een tiental groenten. Als hij vanaf 1981 versterking krijgt van zijn zonen Herman, Dirk en Johan, beslissen ze drie jaar later om de focus volledig op tomatenteelt te leggen. “Tomaten liggen ons het best. We hebben er ook de meeste kennis over en het zorgt voor veel afwisseling,” legt Johan Vlaemynck uit.
Waarin zijn jullie gespecialiseerd?
“Wij kweken trostomaten in doorteelt op substraat. Trostomaten zijn kwalitatief beter, omdat ze aan de plant rijpen en bij het oogsten meteen in de verpakking worden gelegd. Doorteelt betekent dat wij het hele jaar door met dezelfde planten werken: ze worden geplant begin januari, leveren vanaf maart continu tomaten af en blijven dat doen tot het eind van het jaar. Het jaar nadien starten we dan weer met nieuwe planten. De planten worden gekweekt op substraatmatten van waterabsorberende steenwol. Iedere plant krijgt een druppelaar en wordt zo rechtstreeks bevoorraad met water en meststoffen. Het is een milieuvriendelijke aanpak, want zo wordt elke druppel water en elke gram meststof optimaal benut.”
Welke evolutie heeft het bedrijf doorgemaakt?
“In Nevele hebben we nog altijd ruim 3 ha staan, daar is mijn broer Herman verantwoordelijk voor alles. Intussen beschikken we al jarenlang over een tweede site in Deinze, waar we 10,5 ha hebben die we binnen de 5 jaar willen verdubbelen. Inmiddels zijn ook de zonen van Dirk (Tim en Tom) in de zaak gekomen. Onze producten worden besteld via de veiling van Hoogstraten, waarna de klant (in casu de supermarkten) ze in 90% van de gevallen bij ons komt afhalen. Onze focus ligt op de Belgische markt, omdat de Belg meer wil betalen voor kwalitatieve tomaten en lokale distributie sowieso ook ecologischer is. In piekperiodes stellen we zowat 80 mensen tewerk, in het laagseizoen zijn dat er 50 à 60.”
Hoe heeft u het eigenlijke productieproces nog duurzamer gemaakt?
“Op onze site in Nevele zijn wij overgeschakeld naar een nieuw organisch substraat, een combinatie van kokosvezel en veengrond. De folie is volledig biologisch afbreekbaar, het materiaal zelf kan worden gerecupereerd voor private tuinaanleg. GB/Carrefour toonde zich graag bereid om deze tomaten als specifieke duurzame producten te promoten. De bestuiving in onze serres gebeurt door hommels. De insecten worden biologisch bestreden, waardoor we er voortdurend een optimaal biologisch evenwicht kunnen bewaren.”
Op welke duurzame manier wordt de productie energetisch aangestuurd?
“Wij hebben altijd al aardgas als brandstof gebruikt en zijn in 2006 overgeschakeld naar een WKK (warmtekrachtkoppeling). Hierbij is een aardgasmotor verbonden met een generator. De warmte van het door de motor verbrande gas gebruiken we om in Deinze onze 10 ha serres te verwarmen. De opgewekte elektriciteit gebruiken we deels zelf, maar wordt ook op het net geïnjecteerd. Daarnaast zetten we de afgekoelde rookgassen ook in onze serres in, omdat de planten de CO2 daarvan gebruiken als meststof, wat resulteert in een grotere productie per vierkante meter. Dankzij de certificaten die we hiervoor krijgen, kunnen we onze warmtekost gevoelig doen dalen.”
Intussen is ook een mooie wisselwerking ontstaan met buur Aqua4C. Hoe zit die in elkaar?
“Een deel van de door ons opgewekte elektriciteit wordt rechtstreeks naar deze visteler aangeleverd. Dat bespaart ons transport- en distributiekosten om deze energie op het net te injecteren en levert hem een goedkopere energiefactuur op. Daarnaast is er in september vorig jaar een door IWT gesubsidieerd onderzoek gestart om te bekijken in hoeverre het afgevoerde water van de visproductie nuttig kan zijn voor ons bedrijf. Dit water is namelijk verrijkt met voedingsstoffen voor onze planten. Deze hoogst interessante opportuniteit zullen was pas benutten als we waterdichte garanties hebben dat dit kan door aan alle normen voor de voedselveiligheid te voldoen.”
Tomato Masters
Stokstormestraat 14a – 9800 Deinze – T 0494 84 16 83