Tereos Syral – 140 jaar ervaring met verwerking van granen

De Aalsterse vestiging van Tereos Syral, lokaal vaak nog altijd ‘den Amylum’ genoemd, verwerkt al 140 jaar granen. Eindproducten vinden vlot hun weg naar de voedsel-, diervoeder-, papier- en golfkartonindustrie.

foto VM48 Syral Belgium_JWD9357_low“We zijn de Europese nummer drie voor de productie van zetmeel en glucose.” – Leo Paternot.

foto VM48 Syral BelgiumTER_3982_lowUit tarwe maken jullie dextrose, maltose, fructose en maltrodextrine. Hoe gaat dat in zijn werk?
Leo Paternot, plant manager: “Tarwe wordt fijngemalen tot bloem. Vervolgens splitsen we gluten – of eiwitten – en zetmeel, die dan verder worden verwerkt tot vloeibare of droge eindproducten. Mensen staan er soms verbaasd van, maar onze suikerstropen hebben dezelfde zoetkracht als riet- of bietensuiker en vinden hun weg naar tal van voedingsproducten, zoals koekjes of frisdranken. Ons zetmeel is daarnaast ook geschikt als lijm voor papier en golfkarton. En het mooie is: wij produceren geen afval, voor alles vinden we een geschikte eindbestemming, zoals dierenvoeding. We produceren zelfs bio-ethanol en beschikken over een eigen warmtekoppelingsinstallatie. We zijn de Europese nummer drie voor de productie van zetmeel en glucose.”

foto VM48 Syral BelgiumTER_007966_lowTereos Syral is stevig verankerd in het stadscentrum van Aalst. Dat blijft zo?
“We hebben net nog een nieuwe maalderij in gebruik genomen, een investering van 12.7 miljoen euro. Deze site beschikt over 140 jaar expertise en de gemiddelde anciënniteit van onze medewerkers is meer dan 20 jaar. Dat wil zeggen dat zij vertrouwen hebben in Tereos Syral als werkgever. Niet toevallig: we besteden veel aandacht aan veiligheid en milieu. Hier werken 400 mensen, van wie 300 voor Syral Belgium en 100 op groepsniveau. Want het groepscenter zit deels hier in Aalst. Aalst en Tereos Syral, dat is een combinatie die niet snel uiteenvalt!”

Tereos - Site de Aalst/ Belgique les 16 et 17  octobre 2013Fiche

  • Geschiedenis: In 1873 richtten de gebroeders Callebaut het bedrijf Callebaut Frères et Lejeune op. In 1974 kreeg het bedrijf de naam Amylum. Er volgde een internationale expansie. In 2007 werd het bedrijf onderdeel van Syral, dochter van de Franse coöperatie Tereos.
  • Aantal medewerkers: 400 in Aalst, 1800 voor de hele groep.
  • Omzet: 1,7 miljard euro.
  • Aciviteiten in Aalst: verwerking van jaarlijks 600.000 tot 700.000 ton tarwe tot zetmeel, zoetstofingrediënten in vloeibare en poedervorm, polyolen, vezels, eiwitten, bijproducten en bio-ethanol.

Tereos_france_rvbBurchtstraat 10 – 9300 Aalst – T  053/73 33 33 – info@syral.com – www.tereos-syral.com

Eerdere Artikelen