Stuer-Egghe – “Wij redden mensenlevens”

Het wegverkeer maakt elk jaar weer (te) veel slachtoffers. Stuer-Egghe maakt wegenwerken en interventies van de politie en van andere hulpdiensten veiliger, met duidelijke wegsignalisatie en slimme botsabsorbeerders.

Kamiel Stuer met zoon Stefan en dochter Chantal.

Vanwaar het idee om zich te specialiseren in botsabsorbeerders en signalisatie?
Kamiel Stuer, zaakvoerder: “We begonnen in 1978 met de bouw van aanhangwagens en gemechaniseerde metaalconstructies. Op vraag van klanten begonnen we met het aanbrengen van signalisatie op die aanhangwagens en vanaf 1995 werd dat stilaan de hoofdactiviteit van het bedrijf. Daar kwamen dan botsabsorbeerders bij. Eerst voerden we die in, sinds een jaar of dertien fabriceren we die zelf. Op dat moment waren we de enige constructeur in Europa en ook nu zijn er weinig concullega’s. Klanten zijn vooral aannemers en overheidsdiensten. Aannemers kopen of huren, overheidsdiensten huren meestal. Al zijn er soms ook aankopen door hulpdiensten, bijvoorbeeld van signalisatie op het dak van de auto’s van hulpdiensten.”

Stuer-EggheWat moeten we ons voorstellen bij die botsabsorbeerders?
“Dat zijn grote ‘matrassen’ die verticaal worden getransporteerd en bij wegenwerken worden neergelaten, zodat ze aanstormende auto’s stoppen. Die absorbeerders redden het leven van wegenwerkers. Elke ‘matras’ is een constructie uit inox, met daarin karton en lucht. Het geheel krijgt een opvallende, stevige en waterdichte coatinglaag. Lichten en de folies voor de reflectoren kopen we aan. Maar al de rest maken we zelf. We beschikken over drie vestigingen, allemaal in Sint-Niklaas. Met een afzonderlijke afdeling voor alle electronica. Onze klanten vind je niet enkel in België. We exporteren naar de meeste Europese landen. Meestal rechtstreeks en soms, zoals in Scandinavië, via een vertegenwoordiging.”

Die botsabsorbeerders kunnen letterlijk tegen een stootje?
“Ze beschermen de wegenwerkers, maar ze moeten tezelfdertijd het leven van de inzittenden van de auto die ertegen botst beschermen. Je zou kunnen zeggen: die chauffeurs hadden de wegsignalisatie moeten volgen en tijdig van rijstrook moeten veranderen, dan waren ze niet gebotst. Zo werkt dat natuurlijk niet. Die botsabsorbeerders worden steeds beter, ook al omdat we die uitvoerig testen. In onze toonzaal staat zo’n testwagen met daarbij een ingedeukte botsabsorbeerder. De moeite waard om even te komen bekijken! Eerst was een botsing met een snelheid van 70 kilometer per uur mogelijk zonder gevolgen voor de kooi van de auto – de motorkap begeeft het natuurlijk sneller. Later werd dat 100 kilometer en nu werken we aan een botsabsorbeerder die 110 kilometer aankan. Die snelheden gelden voor personenwagens en bestelwagens. Bij vrachtwagens is de impact inderdaad veel groter. En waar vrachtwagens vroeger bij niet meer dan twee op de tien ongevallen bij wegenwerken waren betrokken, is dat nu acht op de tien ongevallen. Daarom is de volgende stap de ontwikkeling van botsabsorbeerders die vrachtwagens beter kunnen stoppen. Met de hulp van onze uitstekende medewerkers, zonder hen zouden we dat allemaal niet kunnen realiseren.”

Stuer-EggheBij wegenwerken wordt steeds vaker opvallende signalisatie gebruikt. Een goede zaak?
“Dat is puur voor de veiligheid en dat is zonder enige twijfel een goede zaak. Wij redden mensenlevens. Per jaar worden ongeveer 150 van onze botsabsorbeerders stukgereden. Drie per week! Ik zeg soms: mensen stoppen niet meer voor een licht, tenzij voor een blauw licht. En dus is duidelijke signalisatie absoluut nodig. Zeven jaar geleden ontwikkelden we signalisatie die acht meter in de hoogte kan worden geschoven en met bewegende led-verlichting werkt. Die bouwden we voor wegenwerken waar op veertien dagen tijd dertien incidenten waren. Na de installatie van die opvallende led-signalisatie stopte de ongevallenreeks meteen. Helaas duurt het een tijdje voor het nut van dergelijke signalisatie doordringt. Pas nu duiken de eerste bestekken op waarin die in de hoogte regelbare led-borden worden vermeld.”

Eindigt jullie taak bij de verkoop of verhuur van signalisatie en botsabsorbeerders, of doen jullie meer?
“Wij leveren ook service. Wij vervangen signalisatie en botsabsorbeerders na een incident. Dat betekent dat we een eigen onderhoudsatelier hebben, maar ook een takel- en depannagedienst die 24 uur op 24 bereikbaar is. Dat is enkel voor Belgische klanten. Ons eigen materiaal wordt wekelijks gecontroleerd, om in orde te blijven met alle wettelijke voorschriften. En om te kunnen depanneren hebben we hier voldoende reservemateriaal en extra-vrachtwagens staan.”

FICHE

Actviteiten: mobiele signalisatie en veiligheidsuitrustingen, vooral signalisatieaanhangers en de befaamde botsabsorbeerders. Stuer-Egghe ontfermt zich over verkoop, verhuur en service.

Aanbod: naast de botsabsorbeerders en de aanhangwagens bestaat het aanbod uit voertuigensignalisatie, mobiele signalisatie en mobiele led-borden.

Opgericht in: 1978 in Nieuwkerken-Waas, in 2000 verhuisd naar Sint-Niklaas, waar Stuer-Egghe drie vestigingen heeft. De oprichters zijn Kamiel Stuer en zijn echtgenote Christiane Egghe.  Dochter Chantal en zoon Stefan werken intussen mee in de zaak.

Aantal medewerkers: ca. 45 (productie, service en verkoop).

Onderscheidt zich door: eigen ontwikkeling en fabricage van signalisatieaanhangers en botsabsorbeerders.

Industriepark-Noord 17a + 23 – 9100 Sint-Niklaas – T 03 766 04 04 – info@stuer-egghe.be – www.stuer-egghe.be

Eerdere Artikelen