Wie pakweg halfweg 2017 een ritje door Roeselare maakt na er jarenlang niet meer te zijn geweest, zal zijn ogen wijd opentrekken. De Rodenbachstad is druk bezig aan een infrastructurele metamorfose, die het comfort en de mobiliteit van bewoners en pendelaars gevoelig zal opkrikken. Het stationsproject geldt als de ultieme referentie. Het plaatselijke studiebureau Demey ligt mee aan de basis van de diverse optimaliseringen.
M.M.: Wat behelst het stationsproject precies?
Filip Demey (zaakvoerder studiebureau Demey): “Hierbij investeert de stad samen met de NMBS, Infrabel en De Lijn in de vernieuwing van de stationsomgeving. Met de realisatie van een nieuw ondergronds parkeergebouw, een busstation en een gloednieuw stationsplein is dit project al voor een groot deel af. In een gestructureerd samenwerkingsverband van bovenstaande partners, hebben wij Eurostation (het studiebureau van NMBS-Holding) geassisteerd bij het uittekenen van de publieke ruimtes.”
M.M.: Welke accenten werden gelegd bij de aanleg van het stationsplein?
“Hiervoor werd een internationale wedstrijd onder landschapsarchitecten uitgeschreven, waarbij uiteindelijk Bureau Bas Smets uit Brussel het concept heeft bepaald. Het plein is een grote betonnen vlakte met prefabdallen, waarop in clusters bomen zijn ingeplant, waardoor er heel wat groene klemtonen zijn. De zone van de kolommen onder het nabije viaduct worden op het plein en door het nieuwe stationsgebouw doorgetrokken als radialen, waar ook sfeervolle lichtpunten op werden geplaatst. Tijdens de voorbije zomer vonden op dit plein al diverse evenementen plaats, zo fungeerde het bijvoorbeeld als locatie voor het tv-programma Hotel M van Marcel Vanthilt. Het plein zal in 2016-2017 volledig worden afgewerkt van zodra het nieuwe stationsgebouw klaar is.”
M.M.: Hoe belangrijk was de samenwerking tussen de partners voor het welslagen van dit project?
“Met vier bouwpartners, die dan nog elk hun eigen onderliggende beslissingsstructuur hebben, rond de tafel zitten is niet altijd een sinecure, maar wij hebben het bijvoorbeeld als heel positief ervaren al van in de eerste fase (realisatie van het ondergrondse parkeergarage) bij het project te zijn betrokken. Door de centralisatie van de communicatie bij één aanspreekpunt, werd de burger voortdurend op de hoogte gehouden van het project, waardoor het bij de bevolking ook goed onthaald is.”
M.M.: Welke andere projecten staan de komende jaren in Roeselare nog op stapel?
“Wij zijn momenteel volop bezig met de herinrichting van de kleine ring (Westlaan-Noordlaan). De eerste fase is afgerond, eind 2016 hopen wij ook met fase twee klaar te zijn. Zo zal de ringweg omgetoverd worden tot een 2,8 km lange, groene centrumboulevard, met veilige fietspaden en een vlotte doorstroming voor het openbaar vervoer. Aansluitend zou ook de Brugsesteenweg worden heringericht, waarbij rekening zal worden gehouden met dezelfde noden inzake fiets- en businfrastructuur. Dit jaar zullen we ook de vernieuwingen van de omgeving rond het nieuw ziekenhuis AZ Delta (Kwadestraat), Kattenstraat, Izegemsestraat en Wijnendalestraat uittekenen. Het verheugt ons als lokaal bedrijf de stad bij deze cruciale veranderingen te kunnen bijstaan.”
Bart Vancauwenberghe