STRABAG – De oester met de parel

STRABAG behoort tot de Europese top 5 van bouwondernemingen, verwezenlijkt sommige van de meest spraakmakende bouwprojecten ter wereld en realiseert ruim 13 miljard euro omzet. En toch kennen weinig mensen, zelfs uit de sector, het overweldigende potentieel van deze bouwgroep. Business Development Manager Jos Dreesen ziet het als zijn taak daar dringend verandering in te brengen.

De Rotterdam.

STRABAG SE (de SE staat voor Societas Europaea, een Europees ondernemingsstatuut) ontstond uit de fusie van verschillende gerenommeerde Europese bouwfirma’s. Duitsland, Oostenrijk en ook Oost-Europa vormen de kernmarkten van de groep. Het is de ambitie de Benelux tot dezelfde hoogte te tillen. Hier is een belangrijke taak weggelegd voor Business Development Manager Jos Dreesen.

“De basis voor dit succes? De gedrevenheid, ervaring en vakbekwaamheid van de medewerkers.”

Technisch complex en innovatief

De groep is van alle bouwmarkten thuis, maar focust bij voorkeur op complexe projecten waarvoor veel technische knowhow vereist is. De Madou toren of het Berlaymont gebouw in Brussel, de Handelsbeurs in Gent, het gemeentehuis van Koksijde, het Casino van Oostende, Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (campus Brugge), de bibliotheek van Genk,… Het zijn stuk voor stuk voorbeelden die tot de verbeelding spreken. “En waarvan weinig mensen beseffen dat STRABAG ze bouwde of renoveerde,” stelt Jos Dreesen tot zijn spijt vast. “Zo’n schitterende referenties en toch niet zo bekend. STRABAG moet zich dringend wat minder bescheiden beginnen op te stellen. We mogen best trots zijn op onze realisaties.” De basis voor dit succes? De gedrevenheid, ervaring en vakbekwaamheid van de medewerkers. Veelal ingenieurs, die sinds jaar en dag voor STRABAG werken. Zo bouw je een enorme expertise op binnen de firma.

Think global, act local

STRABAG is een grote internationale speler, maar met een sterk gedecentraliseerde structuur. In elke doelmarkt staan opdrachtgevers in contact met regionale directies. Die kennen de lokale regelgeving en gebruiken, staan dicht bij de klant en de onderaannemers en kunnen snel en efficiënt inspelen op elke vraag. In België beschikt STRABAG bijvoorbeeld over kantoren in Gent, Antwerpen, Brussel, Genk en Luik. De directies zijn verdeeld over twee regio’s. In ons land realiseren zowat 450 medewerkers een gemiddelde bouwproductie van 150 miljoen euro. De referentielijst leest bijna als een bedrijven top 10: Ford, Total, New Holland, Procter & Gamble, Esso, McArthurGlen, Value Retail, Sabca, Aquafin, Evonik (ex-Degussa), Shell, Umicore, Chevron Phillips, Tractebel,…

Spraakmakende projecten

De beste manier om de degelijkheid, de technische competentie en de expertise van STRABAG te duiden, is vanzelfsprekend aan de hand van praktijkvoorbeelden. Jos Dreesen pikt er twee voor ons uit. Het Umicore gebouw in Hoboken vormt een samenspel van zink en glas, gekenmerkt door een zigzaggende lijn die van het dak tot de grond loopt. Dit ontwerp van het Antwerpse bureau Conix Architects verleent de buurt een esthetische meerwaarde. Maar het meest prestigieuze project staat nu in de steigers in Rotterdam. Rem Koolhaas ontwierp dit gebouw met een totale oppervlakte van 162.000 m2 als een verticale stad, met hoogwaardige kantoren, luxe appartementen, een ****hotel, congresfaciliteiten, een winkelcentrum, fitness en horeca en dat alles op luttele meters van de Maas. Opdrachtsom: een duizelingwekkende 166,86 miljoen euro!

Regio West: Apostelhuizen 26, 9000 Gent
Tel.: 09-224 29 50, Fax: 09-224 11 00
regiowest@strabag.com, www.strabag.be

Hoofdzetel: Rijnkaai 37, 2000 Antwerpen
Tel.: 03-201 60 00, Fax: 03-201 69 12
belgium@strabag.com
www.strabag.be, www.strabag.com

Eerdere Artikelen