Sociale verkiezingen 2016: dichterbij dan u denkt !

Om de vier jaar moeten ondernemingen sociale verkiezingen organiseren. In mei 2016 is het weer zover. “Nog veraf”, horen we u denken. Helaas, schijn bedriegt! De administratieve procedure vooraf start immers maar liefst 150 dagen vóór de dag van de verkiezingen. Dit betekent dat u al in december 2015 uw eerste procedurestappen moet zetten.

David Phlypo
David Phlypo (SD Worx): “De kandidaten bij de sociale verkiezingen zijn beschermd tegen ontslag. Op de kieskalender start deze bescherming 65 dagen vóór de kandidatenlijsten binnen moeten zijn.”

M.M.: Wie moet sociale verkiezingen organiseren?
David Phlypo, SD Worx: “Alleen ondernemingen die bepaalde tewerkstellingsquota overschrijden, moeten overlegorganen oprichten. De drempel voor de ondernemingsraad ligt op 100 werknemers. Voor het preventiecomité is dat 50.”

M.M.: De grenzen van 50 en 100 zijn dus bepalend, hoe worden deze berekend?
“Ze worden berekend aan de hand van de gemiddelde tewerkstelling over het jaar 2015. In het vierde kwartaal van 2015 moet u ook de uitzendkrachten meetellen.”

M.M.: Kan een werkgever zijn bedrijf opsplitsen in verschillende vennootschappen om zo met elke vennootschap onder de grenzen te blijven en aan sociale verkiezingen te ontsnappen?
“Tja, in het verleden werd dit wel eens gedaan. Om dergelijke praktijken uit te schakelen, introduceerde de wetgever het begrip ’technische bedrijfseenheid (TBE) bepaald op grond van economische en sociale criteria’. De wetgever kijkt dan naar de samenhang tussen de juridische entiteiten of vestigingen. Vertonen ze een zekere mate van zelfstandigheid of kunnen ze als een groep worden beschouwd? Bij twijfel primeren de sociale criteria. De sociaaleconomische realiteit is dus bepalend voor wat u als onderneming moet beschouwen, en niet de juridische vormgeving.”

M.M.: Wat gebeurt er na de verkiezingen?
“Eens verkozen, komen de ondernemingsraad en het preventiecomité maandelijks samen. Voor de werkgever zetelen de leidinggevenden. Deze worden niet verkozen door het personeel, ze worden rechtstreeks aangeduid door de werkgever tijdens de verkiezingsprocedure.”

M.M.: Wat met die bewuste bescherming?
“Weet inderdaad dat de kandidaten bij de sociale verkiezingen beschermd zijn tegen ontslag! Frappant is dat de bescherming begint voordat de vakbonden de kandidaturen bij de werkgever hebben ingediend. Op de kieskalender start de bescherming 65 dagen vóór de kandidatenlijsten binnen moeten zijn. Deze 65 dagen noemen we de ‘occulte periode’. Deze occulte periode zal in 2016 waarschijnlijk ten vroegste beginnen in de tweede week van januari. Een gegeven waarmee de voorzichtige werkgever best rekening houdt.“

“Alleen ondernemingen die bepaalde tewerkstellingsquota overschrijden, moeten overlegorganen oprichten. De drempel voor de ondernemingsraad ligt op 100 werknemers. Voor het preventiecomité is dat 50.”

 

Eerdere Artikelen