Renata De Witte, SD Worx – “Tijdskrediet blijft mogelijk, maar modaliteiten zijn gewijzigd”

Dat onze sociale wetgeving geen makkelijke materie is, is een open deur intrappen. Dat het dus niet eenvoudig zal zijn om hét juiste en volledige antwoord te geven op uw specifieke vraag; dat beseffen we ook. Maar toch zullen we dat als SD Worx vanaf nu hier proberen. Als u met een vraag zit, laat ze ons weten. Uit de ingezonden vragen kiest de redactie dan de meest relevante van het ogenblik. En dat is nu tijdskrediet …

DE WITTE Renata_1_RGB_low
Renata De Witte.

 

M.M.: Is er geen tijdskrediet meer mogelijk sinds 1 januari?
Renata De Witte, SD Worx: “Sinds 1 januari is er heel wat veranderd rond tijdskrediet, dat is waar, maar dat het onmogelijk geworden is tijdskrediet op te nemen, is onjuist. Voor sommige afwezigheden zijn zelfs langere periodes van uitkeringen voorzien.”

M.M.: Vanwaar dan het misverstand?
“Zou het kunnen dat het schrappen van ‘het niet-gemotiveerd tijdskrediet’ de oorzaak is? En zelfs dat vraagt nog naar nuance. Tot nu toe kan iedereen nog zijn wereldreis maken wanneer hij wil, maar uitkeringen, neen, die krijgt hij voor deze afwezigheid niet meer.”

M.M.: Voor sommige afwezigheden zijn er dan weer langere periodes van uitkeringen?
“Jazeker. Bij een gemotiveerd tijdskrediet worden de uitkeringen met twaalf maand uitgebreid, zodat ze maximaal 48 maand lang kunnen ontvangen worden. Die periode bestond wel al wanneer de werknemer bijstand of verzorging gaf aan het eigen minderjarig zwaar ziek kind of aan een minderjarig zwaar ziek kind dat gezinslid was. Nu kan het ook voor de werknemer die voor zijn kind zorgt tot het acht jaar is, of wanneer hij palliatieve zorgen toedient of een zwaar ziek of gehandicapt familielid bijstaat. En dit tijdskrediet kan je volledig opnemen, dan wel halftijds of voor 1/5de.”

M.M.: Was er ook niet iets met de leeftijd?
“Wel, een werknemer kan voortaan uitkeringen krijgen vanaf 60 jaar, vroeger was dat 55. En het is in deze context dat men de term landingsbaan gebruikt.”

M.M.: Die leeftijd, dat geldt voor iedereen?
“Neen, er zijn uitzonderingen voor zware beroepen, lange loopbanen en voor werknemers van ondernemingen in herstructurering. Deze werknemers kunnen nu nog vanaf 55 jaar uitkeringen krijgen.”

M.M.: Er zijn geen overgangsmaatregelen?
“Als je vraag is of je nog kan anticiperen op deze nieuwe regeling, dan is het antwoord negatief: 31 december 2014 was zowat het laatste moment waarop iets gebeuren kon. Maar voor de rest zit de regeling vol van ‘mits’ en ‘als’ en ‘indien’ en zou ik toch aanraden een kenner te raadplegen vooraleer een vraag van een werknemer met een ‘ja’ of een ‘neen’ te beantwoorden.”

Info: Renata.dewitte@sdworx.com

Eerdere Artikelen