Het initiatief voor een bouwproject gaat steeds vaker uit van grote bouwbedrijven en projectontwikkelaars. Daar waar in 2000 nog bijna 60 % van de bouwaanvragen voor nieuwbouw door particulieren gebeurde, is dat vandaag nog amper 41 %. Dat blijkt uit statistieken van de FOD Economie die marktonderzoeksbureau Essencia kon inkijken.
Steeds vaker nemen projectontwikkelaars en bouwbedrijven het initiatief om volledige verkavelingen of dorpsdelen te ontwikkelen en vervolgens aan de man brengen. Essencia ziet hiervoor twee oorzaken. Enerzijds heeft de verstrenging van de EPB-regelgeving in 2014 ervoor gezorgd dat projectontwikkelaars eind 2013 nog snel bouwvergunningen hebben aangevraagd. Anderzijds is bouwen te duur geworden voor de gemiddelde Belg, die nu sneller geneigd is om een woning te kopen en stapsgewijs te renoveren.
Minder architecturale vrijheid
Ontwikkelaars proberen met hun nieuwbouwprojecten een zo groot mogelijk deel van de markt te bereiken. Kopers die normaal gezien uit de boot vallen, kunnen zich dankzij instapklare projecten toch een nieuwe woning veroorloven. Maar boeten wel in aan architecturale vrijheid.
Grootste verliezers zijn volgens Essencia de kleine, familiale aannemers. “Nu de particulier die op zoek gaat naar een architect, aannemer, dakwerker en elektricien steeds meer wordt vervangen door één grote onderneming met eigen personeel of een vaste groep onderaannemers, vallen de kleine aannemers uit de boot. Er zijn immers minder opdrachten te verdelen,” klinkt het.