Het gaat goed met de vastgoedmarkt. ’Onderzoek bij meer dan 1.000 Vlaamse jongeren leert dat zij liefst voor hun dertigste huiseigenaar worden’, schrijft Het Laatste Nieuws. ‘Woningprijzen vervijfvoudigen in 25 jaar’, staat het in De Standaard. ’Financiële instellingen verstrekten in 2010, 23% meer woonkredieten’, staat het elders. De economie geeft alle tekenen van herstel en de investeerder grijpt terug naar de stabielste investering aller tijden: vastgoed.
De wetgever heeft de laatste jaren talloze maatregelen uitgewerkt ter bescherming van de consument. Investeren in vastgoed betekent ook dat je met die maatregelen rekening moet houden: er is het komende as-built attest, er is Ovam, de elektrische keuring, vastgoedinfo, voorkooprechten,… Voor de consument is het niet altijd gemakkelijk. Of toch?
“Wat ons betreft zijn deze ontwikkelingen goed want de consument vaart er wel bij,” zegt Luc Rosseel van Agence Rosseel dat al 60 jaar in de sector actief is en de evoluties binnen de vastgoedmarkt op de voet volgt. “Steeds vaker wordt er beroep gedaan op een professionele bemiddeling. De activiteit van de vastgoedmakelaar beperkt zich niet langer tot het samenbrengen van vraag en aanbod of de ondertekening van een standaard verkoopovereenkomst.” Bij elk te verkopen of verhuren eigendom dient er immers een uitgebreide en zorgvuldige oefening te gebeuren met aandacht voor opbouw van het dossier, verkoopbaarheid, aanpasbaarheid, rendement, marketing van de eigendom, en zo meer. “De belangrijkste nevenwerking van deze evolutie is dat een vastgoedtransactie niet langer een eenmanskwestie is. Kopen en verkopen wordt multidisciplinair.”
Deze evolutie is ook af te lezen uit de manier waarop ze zich bij Agence Rosseel hebben georganiseerd. “We hebben een erg professioneel team dat zich kenmerkt door verscheidenheid. Daarom wordt bij de samenstelling van haar groep medewerkers vooral aandacht besteed aan de competenties van mensen en de bijdrage tot het geheel. Een professioneel team bevat immers makelaars, juristen, marketeers, deskundigen, grafici, stylisten. Enkel dan kan je garant staan voor een volledige dienstverlening.” Het is deze werkwijze die zich vertaalt in een nieuwe en specifieke benaderingen op vlak van residentieel vastgoed, nieuwbouw, beleggingen en vastgoedbeheer.
Vastgoed koop je met je hoofd, met je hart en met je budget. In deze rationeel-emotionele afweging is de rol van de makelaar niet te veronachtzamen. Hij kan de stukken van de puzzel aanvullen opdat consumenten een zo volledig en duidelijk beeld kunnen vormen van hun vastgoedproject. “Het verworven inzicht dat niet iedereen koopt of verkoopt om dezelfde redenen, heeft onze kijk op dienstverlening ingrijpend veranderd. De kijk op vastgoed van de belegger is bijvoorbeeld fundamenteel verschillend dan die van de eigenaar-bewoner.” Luc Rosseel, al 25 jaar CEO van Agence Rosseel, kan prat gaan op een organisatie waarin rendement, charme, techniek, zekerheid, levenslang wonen, flexibiliteit belangrijk peilers zijn. “Wat wil de verkoper? Wat wil de koper? Daar draait het allemaal om. Vaak leggen we een lange weg af waarin verschillende malen van richting veranderd wordt op aangeven van de klant. Het mooiste moment beleef je altijd aan de finish: als je die ene koper vindt, of dat ene huis.”
De activiteit van Agence Rosseel omvat jaarlijks meer dan 200 verkopen en 400 verhuringen van residentieel vastgoed in Oost-Vlaanderen onder de merknamen Agence Rosseel, Exclusive Living en Selling Projects.
Agence Rosseel is ook syndicus en rentmeester.