Onlangs beslisten Icarus Invest (holding boven De Pypere, een West-Vlaamse producent van tuingereedschap) en Polet Quality Products om intens te gaan samenwerken. “Door twee bedrijven samen te brengen op één platform, kunnen we heel wat expertise uitwisselen. Daarnaast kunnen we aan de buitenwereld tonen dat het effectief een gouden zet kan zijn om te blijven opteren voor productie in België,” zegt Paul De Neve, ceo bij Polet.
M.M.: Hoe zijn de ideeën voor dit partnership gegroeid?
Paul De Neve: “Toen ik vier jaar geleden bij Polet Quality Products ben gestart, ging ik meteen op zoek naar andere aandeelhouders voor het bedrijf. De vorige aandeelhouders waren vooral financiers, terwijl ik vond dat er nood was aan een industriële partner. Zowat 3,5 jaar geleden had ik met Icarus Invest al de juiste partner op het oog, maar eerst kwam het erop aan te bewijzen dat Polet nog voldoende groeipotentieel had. De cijfers van de voorbije jaren hebben dat effectief aangetoond. Hierdoor doken ook andere gegadigden op, maar uiteindelijk gingen we toch in zee met de partner die altijd al onze voorkeur genoot.”
M.M.: Wat is de grootste meerwaarde van dit partnership?
“Hiermee creëren we vooral een platform waar de Belgische productie van tuingereedschappen wordt samengevoegd. In die optiek hebben wij twee jaar geleden trouwens al Denolf uit Wichelen overgenomen. Dit bedrijf werd volledig binnen het productieapparaat van Polet geïntegreerd. Die fysieke integratie zal niet gebeuren tussen de vier bedrijven die nu deel uitmaken van Icarus Invest (De Pypere, Maes Metal, Metafox en Polet Quality Tools): zij blijven op hun huidige locaties verder werken, onder dezelfde merknamen en met dezelfde productiemethodiek. Wel is het de bedoeling om zoveel mogelijk knowhow te delen, zodat iedereen er beter van wordt. Door de schaalvergroting zullen alle bedrijven ook kunnen genieten van interessantere aankoopprijzen.”
M.M.: Wat maakt u zo trots op deze samenwerking?
“Toen wij vier jaar geleden rotsvast bleven kiezen voor Belgische productie, roeiden we eigenlijk tegen de stroom in. Onder meer door de sterke positie van de euro, was dat toen alles behalve evident. De verzwakking van de euro geeft Europese producenten nu de wind in de rug. Daardoor wordt het eigenlijk duurder om te kiezen voor geïmporteerde producten (vaak van mindere kwaliteit), wat de aantrekkingskracht van de Belgische kwaliteitsproducten fors verhoogt. De moeilijkheidsgraad om productie in Europa te houden is wat gedaald, al blijven we uiteraard wel nog met een loonhandicap zitten.”
Bart Vancauwenberghe
(Foto: Pieter Clicteur)