Peter Van Hoecke is de gedreven CEO van de NV Van Hoecke in Sint-Niklaas. Het bedrijf vertegenwoordigt onder meer Blum meubelbeslag in België en dat merk wordt in de wereld van ergonomie al niet minder dan dé absolute top beschouwd. Benieuwd hoe Peter het ergonomisch vernuft in zijn eigen keuken toepast.
“Er zijn twee heel belangrijke aspecten bij een keuken,” begint Peter Van Hoecke: “schoonheid, maar ook het praktische. Het uiterlijke of het design, bepaalt voor een groot percentage het aankoopgedrag bij de meeste mensen. Uiteraard is dit belangrijk, het moet passen in je interieur en ook aansluiten bij je persoonlijke smaak.”
De tweede factor, het gebruiksgemak, is een stuk moeilijker in te schatten bij de aankoop. “Het uitzicht van een keuken went na een tijd, gaat misschien zelfs vervelen, maar wie dagelijks aan de kookpotten staat, ervaart vooral de praktische kwaliteiten van een keuken. Het is dus een cruciale factor in je keukengeluk.”
Peter noemt een keuken daarom zelfs een schizofreen meubel. “De verfijning vind je vooral terug in een totaal gesloten meubel, met mooie lijnen, een geraffineerd oppervlak,… Zodra je aan de slag gaat in een keuken ontstaat er echter een totaal nieuwe situatie. Laden en deuren moeten dan open en dicht, allerlei benodigdheden beginnen op te duiken, het hele kookproces komt in beweging. Het esthetische is dan nauwelijks van tel.”
“Het design van onze keuken gebeurde op basis van studies die het bedrijf Blum maakte rond gebruiksgemak,” verwijst Peter even naar zijn eigen business. “We hebben er op gelet dat de afstanden niet te groot worden. Wanneer je de verschillende functies van een keuken bekijkt, zit daar een duidelijk patroon in: voorraad, opberging, een natte zone voor spoelen en wassen met ook de vaatwas en een afvalbak.” Deze essentiële zones moeten communiceren, vindt Peter. “Een goed voorbeeld is dat de opberging van het servies vlakbij de vaatwas wordt ondergebracht.”
Het gedeelte voor de voorbereiding is erg belangrijk. “90 cm is een minimum, maar het is uitgerekend deze plaats die zwaar verwaarloosd wordt in vele keukens. Want daar wordt het langst gewerkt bij de bereiding van een maaltijd. De ideale ligging is tussen de kookplaat en het spoelgedeelte, omdat je ze beiden nodig hebt. Het rek met kruiden, snijplanken, messen en dergelijke kan je best hier onderbrengen.” Dan is er nog het kookgedeelte met vuur en oven, voor de afwerking van de gerechten. Met een goed uitgebalanceerde keuken kan je enorme tijdswinst boeken.”
“Ruimte is cruciaal. Niet alleen in het volume dat kan gestockeerd worden, ook bij de maximale toegang. Het type apothekerskast is daarbij totaal uit den boze. Er moet een ideale uittil hoogte zijn, de plaats van de scharnieren moet ook zorgvuldig gekozen worden. Brede laden betekenen dan weer een enorme winst aan bruikbare ruimte, en geven ook het beste overzicht.” In zijn keuken opteerde Peter voor een opbouw met 3 laden, die elk nog eens 2 niveaus hebben. In vaktermen heet dit een 6-raster.
Er is in de keuken ook een oplossing voor de kast onder de spoelbak. Dat is niet zomaar een verloren ruimte, want een lade benut alle beschikbare plaats rondom het inox volume. De schuiven zelf zijn 65 cm diep.
In deze keuken werd er ook slim omgegaan met de keuze van de scharnieren en aanverwanten. Als expert schrijft Peter dan ook voor dat je de hoge kasten beter naar boven kan laten klappen, zodat de deur nooit in de weg zit wanneer je iets uit de kast wil halen. “Laden kan je met behulp van servodrive zacht open en dicht laten schuiven, en kunnen zo – wat in veel gevallen ook effectief gebeurd – met de knie worden geopend worden. Nuttig wanneer je met je handen vol (of vuil) toch nog iets nodig hebt.” Het werkgedeelte bracht hij onder aan de ene zijde van het kookeiland terwijl er aan de overkant plaats is voor een paar stoeltjes om de sociale interactie tijdens het koken te versterken.
DOOR JAN DIRKX (TEKST EN FOTO’S)