Ostend-Bruges International Airport – Luchthaven Oostende neemt een hoge vlucht

Ostend-Bruges International Airport moet als regionale luchthaven opboksen tegen de concurrentie uit Brussel en Luik. Tegelijk beschouwt de Vlaamse overheid het beheer van luchthavens niet als haar corebusiness en overweegt ze een privatisering door te voeren. Tegen die soms moeilijke achtergrond schetst algemeen directeur Gino Vanspauwen een verhaal van opportuniteiten en successen.

Gino Vanspauwen.
Gino Vanspauwen.

Kunt u even kort de geschiedenis van de Oostendse luchthaven toelichten?
Gino Vanspauwen: “Dat is een bewogen geschiedenis, die teruggaat tot de eerste wereldoorlog. In de jaren 20 verzorgde Sabena vluchten tussen Oostende en Londen en na de tweede wereldoorlog groeide Oostende uit tot een internationale luchthaven. Lange tijd lag de focus op passagiersvervoer van en naar Engeland, om vervolgens meer te verschuiven naar goederenvervoer. Tot vandaag blijven beide activiteiten belangrijk voor de luchthaven.”

Wat zijn de voornaamste troeven van de luchthaven voor het vrachtvervoer?
“Onze ligging in het industriële hart van de Europese Unie betekent vanzelfsprekend een troef, maar ook de aanwezigheid van alle nodige technische, safety & security diensten. Verder beschikken we als officiële Europese ‘entry port’ over een veterinaire keuring van bijvoorbeeld ingevoerde vis uit Afrika, maar ook van levende dieren. De luchthaven is namelijk gespecialiseerd in de luchtvracht van levende dieren, van ééndagskuikens en paarden (paardenstallen zijn aanwezig) tot het occasionele transport van dolfijnen en neushoorns. Nog een specialiteit behelst de ‘outsized cargo’, de zwaarste transportvliegtuigen ter wereld – zoals de Antonov 124 – kunnen hier landen. Bij humanitaire rampen in het buitenland vertrekken de hulpgoederen dan ook vaak vanuit Oostende. Onze luchthaven doet tevens dienst als full-service tankplaats en ten slotte bevindt zich hier een opslagplaats met een capaciteit van 300 ton voor bederfelijke goederen, zoals groenten en fruit uit Egypte, vis uit Oeganda en Tanzania en bloemen uit Kenia en Zuid-Afrika. Ostend-Bruges International Airport staat vooral ook bekend voor zijn enorme flexibiliteit en snelle turnarounds. Veilig, snel en professioneel, dat is onze vrachtservice in drie woorden. Samen met Brussel en Luik maken wij de reputatie van België als logistieke koploper in Europa waar.”

foto VM44_EBOS B738 OO-JAF 241012 (3)_lowOostende is ook populair bij toeristen …
“Wij noteren inderdaad jaar na jaar stijgende cijfers in passagiersvervoer. Van hieruit vertrekken vluchten van Jetair en Thomas Cook naar dertien zonnige bestemmingen rond de Middellandse Zee en naar de Canarische eilanden. Leuk detail: wie ooit in Oostende op het vliegtuig stapt, komt vrijwel altijd terug. Velen plannen hun vakantie zelfs in functie van het specifieke aanbod van onze luchthaven. De redenen voor die populariteit zijn legio: Oostende is vlot te bereiken (geen files!), hier tref je geen overvolle terminals maar een overzichtelijke en rustige omgeving waar het inchecken snel verloopt, we hebben zeer voordelige parkeertarieven, opvallend lage passagierstaksen … Kortom een vliegvakantie begint hier zonder stress en tegen een gunstig tarief. Een feit dat steeds meer reisagenten en reizigers overtuigt om voor Oostende te kiezen. We doen er dan ook alles aan om deze troeven systematisch te promoten door te adverteren en de nieuwe media in te zetten.”

Outsized cargo_ transport horses_c A. Deblauwe_lowKan de luchthaven ook iets betekenen voor de zakenreiziger?
“Ook zakenmensen gaan op vakantie en dat liefst zonder al te veel stress. Dan kan Oostende voor hen het aangewezen vertrekpunt zijn. Het klopt dat we niet zo veel typische businessbestemmingen aanbieden, maar van hieruit vertrekken wel regelmatig chartervluchten in het kader van incentives en conferenties. Trouwens, wat niet is, kan nog komen. Het volstaat dat een luchtvaartmaatschappij investeert in nieuwe lijnen naar pakweg Londen, Genève, Frankfurt, Parijs, Dublin enzovoort. West-Vlaanderen is een businessregio, dus ben ik ervan overtuigd dat Oostende op dat vlak de nodige perspectieven biedt. We stellen nu al vast dat meer en meer private businessjets gebruik maken van onze faciliteiten.

Fiche

  • Cijfers: 247.669 passagiers en 46.485 ton vracht in 2013. De luchthaven heeft een totale oppervlakte van ongeveer 350 hectare (waarvan ruim 292 hectare airside) en beschikt over een landingsbaan van 3200 meter lang en 45 meter breed met oriëntatie 26/08. De luchtverkeersleiding is in handen van Belgocontrol waarbij de verkeerstoren op de Oostendse luchthaven eveneens instaat voor het vliegverkeer in de Terminal Area zone (TMA-zone) boven Oostende tot 9500 voet.
  • Aantal werknemers: 128 in dienst van de Vlaamse overheid, 205 tewerkgesteld door firma’s en diensten, 76 bij overheidsdiensten. Totaal 409 mensen.
  • Bestemmingen: tijdens het zomerseizoen 2014 worden maar liefst dertien zonnige bestemmingen aangevlogen:  Alicante, Gran Canaria, Mallorca, Tenerife en Malaga in Spanje, Antalya, Bodrum en Izmir in Turkije, Enfidha (Monastir) en Djerba in Tunesië, de Griekse eilanden Kos, Kreta en Rhodos.
  • Capaciteit vliegtuigen: afhankelijk van het type toestel: 112 seats, 180 seats, 189 seats, 202 seats.
  • Parkings: de twee luchthavenparkings zijn 24 u op 24 toegankelijk. Parking I biedt 260 plaatsen aan (korte termijn) terwijl Parking II over 500 plaatsen beschikt (lange termijn).
  • Beide parkings staan onder camerabewaking.
  • Restaurants: in restaurant Belair kunnen reizigers van 9 tot 22 uur terecht voor een drink, een snack of een lekkere maaltijd met zicht op de startbaan. In restaurant Charles Lindbergh (aan de Nieuwpoortsesteenweg) kunnen de gasten dagelijks vanaf 11 uur genieten van een drink, een snack of een lekker menu.

Logo EBOS_rgb_lowNieuwpoortsesteenweg 887 – 8400 Oostende – T 059 55 12 88 – pr@ost.aerowww.ost.aero

Eerdere Artikelen