Koffie en cultuur gaan hand in hand. Nee? Denk maar even aan je vakantie in het buitenland: terwijl je aanschuift aan het ontbijtbuffet met vers fruit, geurige croissants en een zacht gekookt eitje. De ideale start. Tot je de eerste slok koffie neemt en de wenkbrauwen fronsend in je kopje staart.
Koffie en cultuur gaan hand in hand. In elk land smaakt koffie anders en het wordt veelal op andere manieren klaargemaakt. In het Noorden van Europa wordt koffie vrijwel steeds gezet met de ketel kokend water, die in cirkelvormige bewegingen op de filter met koffie werd gegoten. Nadien kwam het koffiezetapparaat of de Senseo ons leven vergemakkelijken. Ook de Scandinaven en de Nederlanders zijn gek op dergelijke koffie, want door die manier van koffiezetten zorgen zij ervoor dat eerder de aroma’s van de koffie vrijkomen en je mildere koffie krijgt.
In het Zuiden van Europa daarentegen werd gemalen koffie met water geperst (piston), waardoor de bittere smaken van de koffie de overhand halen. Daardoor zijn zij ook de voorlopers van espressoapparaten, die nu een booming markt aan het worden zijn in heel Europa. Tegenwoordig kan je ook thuis barista gaan spelen met een goed espressoapparaat. De meeste toestellen maken je een heerlijke cappuccino, een smaakvolle latte macchiato of een echte Italiaanse ristretto klaar.
WEETJES
De koffiemarkt in België is goed voor 32.900 ton per jaar en de verhouding inzake koffiezetten is ontluisterend. 20% van de koffiedrinkers maakt gebruik van pads, 3% maalt bonen voor een espresso en maar liefst 77% gebruikt filterkoffie.