Gent is een stad met vele gezichten. Studenten zijn er thuis, maar ook jonge gezinnen en ouderen noemen zich fier ‘Gentenaar’. Eerste schepen en schepen van Economie, Jeugd en Middenstand Mathias De Clercq is dan ook van oordeel dat hun baseline ‘Gent: stad van kennis en cultuur’ alles in zich draagt.
Onlangs werd Gent door LonelyPlanet opgenomen in haar top 10 van te bezoeken steden. Wat betekent zo’n erkenning voor uw stad?
Mathias De Clercq: “Het is niet onze eerste erkenning en het zal ook niet onze laatste zijn. Door National Geographic Magazine zijn we uitgeroepen tot derde meest authentieke stad ter wereld. En heel recent werd ook bekendgemaakt dat we in de ranglijst van SmartestCities, vooral gericht op creativiteit en innovatie, ook zeer hoog scoren. Maar LonelyPlanet is toch dé referentie op wereldvlak wanneer het op reizen aankomt. Je voelt het aan de Gentenaars dat ze bijzonder fier zijn op die erkenning.”
Valt Gent onder één noemer te vatten?
“Het typische aan Gent is dat onze stad niet te typeren valt. Ja, we zijn een studentenstad. Ja, we zijn een winkelstad. Ja, we zijn een cultuurstad. Maar daarnaast verschaft de Haven van Gent werk aan meer dan 60.000 mensen. We zijn ook dé sportstad van Vlaanderen, met heel goed uitgebouwde infrastructuur. Gent heeft overigens een zeer grote voetgangerszone. We investeren ook volop in ons openbaar domein waardoor we kunnen wedijveren met andere steden in Europa.”
Gent is ook een regelrechte kunststad. Onlangs werd het Stadsmuseum (STAM) geopend.
“Ik ben heel fier op het STAM. Dat is een ijkpunt in Europa. Ik was ronduit ontroerd toen ik het bezocht. Gent heeft zoveel troeven en die worden allemaal gebundeld in het STAM, dat architectuur en authenticiteit ademt. Via de modernste technieken kan het verleden van diverse locaties in Gent opgeroepen worden. Het STAM verbindt perfect je eigen wortels in het verleden met het heden en de toekomst.”
Hoe slaagt Gent erin jongeren aan zich te binden?
“De rol van de universiteit en de hogescholen is fundamenteel. Die instellingen oefenen een heel sterke aantrekkingskracht uit op jongeren die creativiteit en kennis naar onze stad brengen. Het is mede onze taak als bestuur om die jongeren een aantrekkelijke stad aan te bieden waar ze kunnen blijven wonen, werken en hun leven uitbouwen. Niet enkel geboren en getogen Gentenaars zijn verliefd op hun stad. Ook inwijkelingen, die overigens zeer welkom zijn, voelen zich hier heel snel thuis. Steden die creatieve en ondernemende jongeren aan zich weten te binden, hebben de toekomst voor zich.”
Jan De Naeyer
Mathias De Clercq: “Het typische aan Gent is dat onze stad niet te typeren valt.”