Marc De Pauw, burgemeester Destelbergen – “Anticiperen op aanzienlijke bevolkingsgroei”

Marc De Pauw :"We willen de aantrekkelijkheid voor de retail verhogen en zo de koopvlucht richting Gent beperken."
Marc De Pauw:”We willen de aantrekkelijkheid voor de retail verhogen en zo de koopvlucht richting Gent beperken.”

Wie in Destelbergen op zoek gaat naar zware industriële bedrijvigheid, is aan het verkeerde adres. De gemeente zet vooral in op het aantrekken van niet-vervuilende bedrijven en maakt in de nabije toekomst werk van de aanleg van een aantal nieuwe kmo-zones. Intussen wil de beleidsploeg van burgemeester Marc De Pauw ook de kleinhandel stimuleren, zodat de lokale bevolking minder naar Gent moet om de belangrijkste boodschappen te kunnen verrichten.

M.M.: Waar zet Destelbergen economisch vooral op in?

Marc De Pauw: “Als groene residentiële gemeente aan de rand van een grootstad, staan wij niet meteen te springen om zware industriële bedrijvigheid naar hier te halen. We zijn wel een plaats waar retail en de niet-vervuilende, verwerkende en dienstenverlenende economie kan bloeien. Momenteel werken wij samen met de Adviesraad Lokale Economie, die vorig jaar werd opgericht, aan een beleidsplan dat eind dit jaar klaar zou moeten zijn.”

M.M.: Binnenkort komen er enkele nieuwe kmo-zones?

” Twee recente projecten hebben nieuwe inplantingsmogelijkheden geboden: de kmo-zone Panhuys, ontwikkeld door Veneco, en de herbestemming van de oude site van Astra Zeneca tot kmo-units.  Projectontwikkelaar Matexi is dan weer volop bezig met de voorbereidingen van een nieuwe kmo-zone in de Damstraat.  De gemeente heeft het Kwartier Beervelde van het Belgisch leger overgekocht. Op een deel van die site hebben we onze technische dienst intussen gehuisvest, maar via Veneco wordt het grootste deel van  die zone gereserveerd voor de aanleg van nieuwe kmo-units.”

M.M.: Hoe doet de retail het in Destelbergen?

“We merken dat winkeliers in enkele traditionele handelsstraten het moeilijk hebben. Daarom zal één van de prioriteiten van het nieuwe beleidsplan erin bestaan ervoor te zorgen dat onze inwoners binnen de grenzen van Destelbergen terecht kunnen voor de aankoop van de belangrijkste producten en diensten. Zo kunnen we de koopvlucht richting Gent indammen en kunnen er meer lokale aankopen plaatsvinden. ”

M.M.: In hoeverre heeft de gemeente te lijden onder de uitstekende bereikbaarheid?

“Enerzijds is het voor onze inwoners een grote troef dat zij in een handomdraai op de R4 en de E17 zijn, anderzijds kunnen we er niet omheen dat dit voor een bepaalde geluidshinder zorgt. We ijveren al langer voor de plaatsing van geluidsschermen, maar omdat die overlast volgens metingen van de Vlaamse overheid nogal meevalt, wil het gewest daar maar beperkt in tussenkomen, en de gemeente kan dat onmogelijk allemaal zelf financieren. Feit is wel dat, gelukkig,  nog meer dan 60% van ons grondgebied vrij landelijk is. We willen dat karakter in stand houden en, indien mogelijk, nog versterken.”

M.M.: Welke evoluties verwacht u voor de komende jaren?

“Er wordt verwacht dat onze bevolking op relatief korte termijn met ruim 10% zal aangroeien, waardoor we de kaap van de 20.000 inwoners zouden kunnen overschrijden, als gevolg van een aantal grote woonprojecten (o.m. op de voormalige UCO-site, aan de Koedreef en door de ontwikkeling van het woonuitbreidingsgebied Kleingentstraat-Kouterstraat). Deze voorspelbare groei van de bevolking zal, naast een aantal uitdagingen, ook opportuniteiten bieden voor de kleinhandel.”

Eerdere Artikelen