Luc Martens: Er is nergens meer ondernemerschap dan hier

Gewezen minister van cultuur en Vlaams volksvertegenwoordiger Luc Martens (60) is burgemeester van Roeselare. Hoe prettig is het om eerste burger te zijn van een stad van 57.000 inwoners waar de werkloosheid onder de 5% ligt? En voelt hij zich als cultuurstrateeg en onderwijsspecialist goed thuis in de rol van burgervader? Wat zijn de sterktes en zwaktes van ‘zijn’ stad? Vlaanderen Manager trok naar het stadhuis en vroeg het hem.

Vlaanderen Manager: Wat zijn de meest typische economische sectoren van Roeselare?
Burgemeester Luc Martens: “Naast Kortrijk heeft ook Roeselare een rol te spelen in het grensverkeer met Frankrijk.”Luc Martens: “Binnen een welomschreven, zeer sterk kloppend commercieel hart bezit Roeselare nog tientallen KMO’s in haar winkelstraten. Je kan er op loopafstand alles krijgen, van het volkse product tot de betere merken. Door de relatief goede toegankelijkheid van de stad komen zelfs klanten van Kortrijk af op het winkelgebied dat niet door externe investeerders wordt overspoeld. In de middenstand kent quasi iedereen nog iedereen. Die openheid is onze sterkte. Die endogene ontwikkeling is absoluut een kenmerk van hier. Hier staat de zaakvoerder nog zelf in de winkel. De klant wordt hier niet beoordeeld op zijn uiterlijk. De centrumstraten hebben een overkoepeling en doen aan self-government, wat leidt tot goede resultaten.”

Rijscholen VTI Roeselare -Kortrijk krijgen kwaliteitslabel
De VTI rijscholen van Roeselare-Kortrijk behaalden onlangs het Q FOR kwaliteitslabel. Dit label laat hen toe als officiële opleidingsverstrekker te fungeren voor de Vlaamse Overheid. Gevolg is dat zowel werknemers als werkgevers bij de VTI rijscholen Roeselare – Kortrijk terecht kunnen voor opleidingen, onder andere via opleidingscheques en de BEA  portefeuille. Op de rijscholen kunnen alle basisopleidingen voor het behalen van alle rijbewijzen gehaald worden. Ook vervolmakingcursussen (o.a. defensief rijden, milieuvriendelijk rijden, enzovoort) zijn in het aanbod opgenomen. Cursussen op maat van bedrijven zijn steeds bespreekbaar. Een modern wagenpark van 25 voertuigen en professioneel geschoolde instructeurs staan garant voor een degelijke opleiding.

Voedingssector

Vlaanderen Manager: Maar blijft Roeselare niet boven alles een streek van landbouwers?
Luc Martens: “Dat ook. Al te vaak vergeet men dat Roeselare als landbouwstreek ook een sterke invloed uitoefent op de voedingssector. Op het eigen grondgebied van de stad is het aantal landbouwbedrijven sterk teruggedrongen – ze zijn met minder dan 500 – maar in de brede omgeving blijft de sector belangrijk. Denk maar aan de diepvriesbranche die de hele koele ketting bevat. Ook de tuinbouwsector is heel sterk in Roeselare aanwezig, met als verlengstuk de internationale groentenveiling REO. Het gaat om de tweede grootste van het land. Twee andere bedrijven die in de voeding niet onvermeld kunnen blijven zijn Soubry en Poco Loco, een internationaal snackbedrijf dat een nieuwe hal aan het bouwen is. Allemaal hebben ze een neus om snel op nieuwe opportuniteiten in te spelen en lucratieve niches aan te boren. Die landbouwtraditie wordt geschraagd door een aangepast landbouwonderwijs en door het provinciaal onderzoekscentrum van Beitem. Geen andere stad in Vlaanderen die met zoveel gezag kan zeggen: we zijn met de verschillende aspecten van voeding bezig. Nergens elders vind je méér ondernemerschap dan hier!”

Vlaanderen Manager: Ook veevoeder is belangrijk voor uw regio…
Luc Martens: “Via het kanaal Roeselare-Leie zijn we voor de toevoer van veevoeder de belangrijkste binnenhaven. Denk maar aan bedrijven als De Brabandere, Debaillie, Vande Avenne en Quartes. Al die grote spelers zitten op de kop van de haven. Met hun torenhoge voorraadkamers bepalen ze mee de skyline van de stad. Maar er zijn niet alleen veevoederbedrijven in de haven. Een goed voorbeeld daarvan is de brouwerij Rodenbach, die weliswaar deel uitmaakt van Palm Breweries, maar er toch blijft in slagen om als nichebier te blijven bestaan en vandaag zelfs aan een heropleving toe is.”

Roeselare Awards

BMW – MINI Dejonckheere wint in categorie publiciteit
Garage BMW – MINI Dejonckheere sleepte op 27 januari een van de felbegeerde awards van de stad Roeselare in de wacht. Het bedrijf werd genomineerd in de categorie publiciteit, vanwege de geslaagde campagne om de naamsverandering te begeleiden. Die campagne werd zes maanden lang gevoerd met de bedoeling van bestaande en nieuwe klanten te doen wennen aan het idee dat garage Hinderickx in de toekomst BMW – MINI Dejonckheere   gaat heten. Volgens Leen Desmet moet het belang van het binnenhalen van de award vooral worden bekeken tegen de achtergrond van het belang van Roeselare als industriestad. Er zijn veel bedrijven binnen de stadsgrenzen aanwezig, zodat het voor een bedrijf niet zo makkelijk om zich in positieve zin te onderscheiden. Met het binnenhalen van de award is BMW – MINI Dejonckheere daar dus in geslaagd.
Ook Luc Martens en Dovy Keukens vallen in de prijzen
Op 27 januari werden in aanwezigheid van 600 personen voor de tiende keer de Roeselare Award uitgereikt. In de categorie beste etalage ging de award naar fotograaf Koen Blomme. De award voor beste publiciteit was  voor BMW Dejonckheere. Een vakjury riep Dovy Keukens uit tot bedrijf van het jaar. Burgemeester Luc Martens mocht de award voor Roeselaarse Persoonlijkheid in ontvangst nemen. De Roeselare Awards worden uitgereikt aan zelfstandigen, bedrijven en personen die door hun activiteiten de stad in de kijker zetten.

Vlaanderen Manager: Wilt u die dominantie op het vlak van voeding voor de toekomst veilig stellen?
Luc Martens: “Zoals er in Vilvoorde een Huis van de Toekomst is, suggereerden we al bij de Vlaamse minister-president Yves Leterme om in Roeselare een Huis van de Voeding te maken. In ons land bestaat zoiets nog niet. Voeding komt steeds hoger op de politieke agenda omdat gezondheid en veiligheid van voeding, door incidenten zoals dioxine en vogelgriep, sterk aan belang hebben gewonnen.”

“Zoals er in Vilvoorde een Huis van de Toekomst is, suggereerden we al bij de Vlaamse minister-president Yves Leterme om in Roeselare een Huis van de Voeding te maken.”

Nieuw centrum

Vlaanderen Manager: Een Roeselaars architectenbureau werd al aangesproken om een nieuw commercieel centrum te ontwerpen.
Luc Martens: “Dat centrum heeft veel te maken met de aanwezigheid van hoofdkwartieren van banken. Niet in het minst van KBC dat jaren geleden de Bank van Roeselare overnam. Op het vroegere KBC-terrein wil de  investeerdersgroep CBS een nieuw stukje binnenstad realiseren, met een aanbod van winkels, kantoren, appartementen, hotel met vergaderlokalen en zelfs een kunstgalerie. Ook de nieuwe openbare bibliotheek past daar in. Tegen einde 2009 moet dit centrum er komen in twee transparante torengebouwen met een open communicatie. De ontwerper van de hele site is Buro II uit Roeselare.”

Vlaanderen Manager: Is er dan niets wat Roeselare écht mist?
Luc Martens: “Toch wel. Anders dan in het zuiden van de provincie waar een intercommunale als Leiedal actief is, liet men voor het midden van de provincie na om een bovengemeentelijke structuur te creëren. Gevolg: we eten nu uit de hand van de WVI in Brugge waardoor we de directheid, nodig voor deze streek, soms missen. Bij het college komt dan wel eens de vraag op of we niet beter af zouden zijn met een inlijving bij Leiedal. Naast Kortrijk heeft ook Roeselare  een rol te spelen in het grensverkeer met Frankrijk. Beide steden zouden er voordeel bij hebben, mochten ze van de enge stedelijkheid afstappen en samen met Frankrijk een strategisch partnership aangaan.”

B.V.C.

Eerdere Artikelen