Lode Verkinderen, Transport & Logistiek Vlaanderen – “Bijkomende wegencapaciteit dringend vereist”

"De negatieve publieke perceptie over vrachtwagenchauffeurs is niet op feiten gebaseerd." Lode Verkinderen.
“De negatieve publieke perceptie over vrachtwagenchauffeurs is niet op feiten gebaseerd.” Lode Verkinderen.

 

Comfortabele wegen, voldoende parkings en optimale veiligheid voor chauffeur en goederen: het zijn de ultieme streefdoelen van de transportsector, maar helaas ligt tussen wens en realiteit vaak een hemelsbreed verschil. Secretaris-generaal Lode Verkinderen van Transport & Logistiek Vlaanderen (TLV) analyseert de voornaamste pijnpunten.

M.M.: Enkele jaren geleden sprak u over het probleem van de vergrijzing in de sector. Hoe evolueert dit?
Lode Verkinderen: “TLV is al sinds de afschaffing van de legerdienst met verschillende initiatieven actief om de instroom van chauffeurs te verbeteren. Net door het opdrogen van die instroom zit de transportsector met de meest verouderde beroepsbevolking. Doordat de crisis de afgelopen 7 jaren hard heeft toegeslagen, leek het probleem wat minder acuut. Er gingen ook een aantal jobs voorbij aan de Belgische transportsector door de torenhoge loonkost, waar België het gevecht steeds verliest. Toch is het structureel probleem nog zeker niet verdwenen, en zullen we hier als sector in de komende jaren meer en meer weer mee te maken krijgen.”

M.M.: Hoe pakken de transportbedrijven dit aan?
“Sommige bedrijven verminderen hun taille bewust. Andere proberen chauffeurs te lokken met hier en daar een klein extraatje. Net zo goed zijn er ook die mikken op nieuwe doelgroepen, zoals werknemers uit andere EU-landen. Voor specifieke transporten was het voor bedrijven dan weer aangeraden om een zusterbedrijf te hebben in een nieuwe lidstaat en daar te rekruteren. Bij vervoer over lange afstand (per definitie internationaal vervoer) is dit soms de enige oplossing om nog nieuwe krachten te vinden die meerdere dagen van huis willen zijn én tegelijk competitief te blijven in de internationale concurrentiestrijd.”

M.M.: In welke mate vormt de ontwikkeling van nieuwe motoren een antwoord op het verminderen van de olieonafhankelijkheid?
“Er zijn weliswaar vrachtwagens beschikbaar die aangedreven zijn met LNG, CNG, of bij de lichtste types een elektrische aandrijving kennen. Het aanbod is evenwel nog steeds zeer beperkt, de prijs navenant. Voorlopig zijn er zeer weinig klanten van de vervoerders die bereid zijn om de hogere prijs te betalen om het predicaat ‘groen’ te verdienen. Transporteurs zijn dus zonder enige twijfel nog voor jaren afhankelijk van diesel. Dit betekent niet dat er niets zou gebeuren. Elke druppel brandstof die gespaard kan worden, knijpt de vervoerder er extra uit.”

M.M.: Welke zijn de meest dringende knelpunten inzake het wegennet?
“De lijst is echt te lang om op te noemen, maar de verbreding van  de Brusselse ring en het ontwarren van de Antwerpse verkeersknoop zijn zeker prioriteiten. Ook op vele andere plaatsen nam de capaciteit al 35 jaar niet meer toe, terwijl het verkeer explodeerde. Om de toekomstige groei, die door alle specialisten voorspeld wordt, te kunnen opvangen, zal bijkomende capaciteit hoe dan ook nodig zijn. Tegelijk mag men het onderhoud niet uit het oog verliezen, want ook op dat niveau blijft België achter op naburige regio’s en lande.”

M.M.: De publieke perceptie over vrachtwagenchauffeurs is niet altijd onverdeeld positief. Hoe kan de sector haar imago verbeteren?
“Die perceptie is nochtans niet op feiten gebaseerd. Per gereden kilometer zijn vrachtwagens veel minder bij ongevallen betrokken dan personenwagens, en betrokkenheid is zelfs nog iets anders dan oorzaak. De sector ontwijkt op geen enkele manier de verantwoordelijkheid. De laatste jaren wordt er fors ingezet op bijscholing van de chauffeurs, elke 5 jaar komt dit neer op 35 uur bijschaven. In de afgelopen jaren werden hier nog campagnes aan toegevoegd die wederzijds begrip tussen vrachtwagenchauffeurs en andere weggebruikers gepromoot hebben. TLV organiseert zelf al meer dan 15 jaar ‘Veilig op Weg’, de campagne in de lagere scholen waarbij de leerlingen leren kennis maken met de dode hoek rond vrachtwagens. We zijn ervan overtuigd dat we op die manier al meerdere levens hebben gered en blijven hierop inzetten.” 

M.M.: Hoe staat het met het tekort aan parkingcapaciteit op onze wegen?
“Net zoals bij de achterstand in het wegenonderhoud, heeft met name Vlaanderen wat inspanningen gedaan om de capaciteit te verbeteren. Maar er is nog veel werk aan de winkel en het zal nog jaren duren voor alle plannen uitgevoerd geraken. Zelfs dan nog blijft de capaciteit wellicht onvoldoende. Naast het tekort aan parkings blijft ook de veiligheid voor chauffeur en goederen een aandachtspunt, net zoals het comfort. Het volgens de politiecijfers aantal diefstallen en agressies is jammer genoeg nog niet fundamenteel in dalende lijn, en dat zijn dan nog slechts de gerapporteerde gevallen. In veel situaties ziet men af van de aangifte omdat die helemaal niets oplevert, behalve dan tijdsverlies.”

Bart Vancauwenberghe

Eerdere Artikelen