Reconversie bedrijventerreinen prioritair voor intercommunale Leiedal – “Aangepaste trajectbegeleiding voor bedrijven”

"In het DNA van onze bedrijven is innovatie de typerende factor. Het is onze taak dat te voeden." Filip Vanhaverbeke en Koen Byttebier.
Filip Vanhaverbeke en Koen Byttebier: “In het DNA van onze bedrijven is innovatie de typerende factor. Het is onze taak dat te voeden.” 

De bedrijfssite uitbreiden of verhuizen naar een andere locatie: het is een uitdaging waar veel ondernemingen ooit wel mee worden geconfronteerd. In 13 Zuid-West-Vlaamse gemeenten kunnen ze hiervoor terecht bij Leiedal. “Qua oppervlakte zijn we misschien de kleinste intercommunale, maar net daardoor hebben we ook heel nauwe banden met onze gemeenten,” zeggen directeur Filip Vanhaverbeke en voorzitter Koen Byttebier.

M.M.: Welk belang hecht Leiedal aan de reconversie van bedrijventerreinen?
Filip Vanhaverbeke: “Reconversie krijgt steeds meer aandacht, om diverse redenen. Zo kan je verouderde zones optimaliseren en nieuw leven in blazen en hoef je niet per se steeds nieuwe gronden (met een grote landschappelijke en ecologische waarde) aan te snijden. Nu we succesvol het project De Blokken in Zwevegem hebben afgerond, werken we volop aan drie nieuwe dossiers. Dat zijn Groenbek in Waregem, Emdeka in Bellegem en Nelca in Lendelede: stuk voor stuk verouderde sites die we op een kwalitatieve en duurzame manier zullen herinrichten. Dankzij een specifieke aanpak passen deze reconversies ook binnen onze andere ambities, zoals het optimaliseren van de mobiliteit, de creatie van een blauw-groen netwerk en het streven om tegen 2050 een volledig klimaatneutrale regio te hebben.”

M.M.: Wat is dat blauw-groen netwerk precies?
Koen Byttebier: “Dit is het geheel van rivieren, kanalen en groenstructuren  in de regio Kortrijk en de Eurometropool (Rijsel-Kortrijk-Doornik) en vormt de ruggengraat voor de ruimtelijke ontwikkeling van onze regio. We streven er naar de stedelijke ruimte kwalitatief in dit netwerk te verankeren door verbindingen te zoeken met wonen, ondernemen en natuur. Procesmatig vereist dit een intense samenwerking tussen alle betrokken bestuursniveaus. In dit kader werkt Leiedal ook mee aan de realisatie van het Seine-Scheldeplan, hierdoor wordt de Leie bevaarbaar voor schepen tot 4400 ton.”

M.M.: Waarvoor staat Ondernemen & Ontwikkeling binnen Leiedal?
Filip Vanhaverbeke: “Als we Zuid-West-Vlaanderen willen laten uitgroeien tot een ideale regio voor de creatieve maakindustrie, moeten we naast betaalbare fysieke ruimte (onder meer via inbreidings-, reconversie- en hergebruikprojecten) ook mentale ruimte voor onze bedrijven scheppen. Dat doen we onder meer door trajectbegeleiding, waarbij we als centraal aanspreekpunt fungeren voor bedrijven die ruimte zoeken en hen helpen om die ook te vinden. Via parkmanagement stimuleren we onderlinge samenwerking tussen ondernemingen. Daarnaast voeren we ook studies over ruimtelijke economische vraagstukken uit. Dit illustreert dat Leiedal zoveel meer doet dan louter bedrijventerreinen en woonzones realiseren. De spirit van onze intercommunale past perfect bij die van de ontelbare kmo’s uit onze  aangesloten gemeenten (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem). Het is onze taak om door onze projecten en diensten hun DNA, waar innovatie centraal staat, te voeden.”

Bart Vancauwenberghe

Eerdere Artikelen