Dé referentie in gereedschap en bouwbeslag voor de Belgische markt: het is een omschrijving die uitstekend past bij Lecot-Raedschelders. De onderneming die onlangs nog haar 125ste verjaardag vierde, wil haar filialennetwerk de komende jaren uitbreiden tot 70 vestigingen. “Het is één van de manieren om in de toekomst nog dichter naar onze klanten toe te groeien,” legt bestuurder Rik Lecot uit.
Hoe is Lecot-Raedschelders erin geslaagd uit te groeien tot Belgisch marktleider in bouwbeslag en gereedschappen?
Rik Lecot: “ Ten eerste werken we al 125 jaar lang aan een productportfolio die zo goed mogelijk de noden van de markt invult en alleen bestaat uit kwalitatieve referenties. Dat wordt ondersteund door een zeer performante logistieke organisatie. Zo beschikken wij, als enige in onze branche, over een semi-automatisch magazijn. Daarnaast kunnen we terugvallen op de grootste landelijke dekking: overal waar onze klanten aanwezig zijn, vinden ze een filiaal van Lecot-Raedschelders in de buurt. Momenteel hebben we 37 winkelpunten, er is potentieel én ambitie om dat uit te breiden naar 70. Dit jaar hebben we winkels geopend in Aalst, Nijvel en Beveren-Waas. Volgend jaar zullen daar opnieuw vier à vijf vestigingen bijkomen. De grootste gaten zijn nu al opgevuld: in alle belangrijke steden vind je een winkel. Door dat netwerk verder uit te breiden, willen we de afstand naar de klant geografisch blijven verkleinen.”
Ook op andere fronten halen jullie de band met de klant zo nauw mogelijk aan?
“Dat doen we ten eerste door iedere klant op zijn wenken te bedienen. Een simpel voorbeeld: een oudere professional doorbladert liever een catalogus dan zijn bestelling online te plaatsen. Daarom blijven we onze catalogi drukken, ook voor de Waalse markt. Die meerkost nemen we er graag bij. Jongere klanten kiezen vaker voor ons e-commerceplatform. Het is de bedoeling de afwikkelingsprocessen met onze klanten in de toekomst verder te vereenvoudigen. Dat zal resulteren in commerciële interactie via onze e-shop, elektronische facturatie, de ontwikkeling van specifieke app’s, EDI-verbinding, enzovoort. Daarnaast spelen onze medewerkers uiteraard een cruciale rol in onze interactie met de klanten. In iedere productgroep beschikken we over minstens één productmanager die een sterk gevorderde kennis van onze artikelen heeft. Onze klanten verwachten nu eenmaal, terecht, een uiterst professionele begeleiding. Wij spelen daarop in door te investeren in permanente opleiding voor medewerkers. Daarom hebben we zelfs, in nauwe samenwerking met het VTI, een eigen cursus geschreven om daar gepast op in te spelen.”
Welke evoluties merkt u in de markten waarin u zo prominent aanwezig bent?
“Op vlak van bouwbeslag, evolueren we steeds verder in de richting van elektronische en meestal onzichtbare producten. In de gereedschappen blijft de populariteit van de batterijgedreven producten verder stijgen. De producten blijven in positieve zin evolueren, maar ingrijpende revoluties hoeven we niet meteen te verwachten.”
Hoe heeft de recessie deze nichemarkten beïnvloed?
“De crisis heeft vooral in de nieuwbouw hard toegeslagen. Op de werven merken we een steeds grotere aanwezigheid van buitenlandse concurrentie, zeker op vlak van ramen en deuren. Uiteraard heeft dat zijn gevolgen voor de markt van bouwbeslag. Wij spelen daarop in door onze productportfolio regelmatig te analyseren en bij te sturen waar nodig. Als de markt nood heeft aan bepaalde alternatieve producten, komt het er voor ons op aan daar gevat op te anticiperen en een oplossing te bieden, op voorwaarde dat het om kwalitatieve producten gaat.”
Intussen heeft Lecot-Raedschelders ook een stevige poot aan de grond in het buitenland?
“We beschikken over een eigen vestiging in Nederland (Eindhoven), die sterk scoort. Om ons potentieel daar verder te vergroten, bundelen we de krachten met een vooraanstaande Duitse partner. In eigen land groeien we stevig verder in Wallonië. Door passend te reageren op opportuniteiten, zullen we ook daar ons winkelnetwerk uitbreiden.
Fiche
- Historiek: Lecot was in de pioniersjaren een rijdende messen- en scharenslijperij, die ook potten en pannen verkocht. Nu is het bedrijf de belangrijkste ijzerwarenhandel van de Benelux.
- Cijfers: Lecot-Raedschelders is het resultaat van een fusie in 2009 tussen de twee gelijknamige bedrijven. De correlatie tussen 495 medewerkers, 40.000 klanten en 42.000 productreferenties leverde vorig jaar een omzet van 141 miljoen euro op.
- Winkelpunten: de groep telt momenteel 37 winkels.
- Uitbreiding magazijnen: het nieuwe extra magazijn in Heule heeft een oppervlakte van 2500 m² op twee verdiepingen. Er kwam ook een hoog magazijn voor 5000 palletplaatsen bij.
Vierlinden 7 – 8501 Heule – T 056 36 45 11 – info@lecot.be – www.lecot.be