“Om één of andere reden hield ik als kind al van koperen ketels”
Vanaf september 2008 is de oude graanstokerij St-Pol uit Kortrijk opnieuw operationeel. Na een grondige renovatie staat het gebouw, waar zowel likeuren als graanjenever zullen worden gestookt, ook open voor het brede publiek en voor bedrijfsbezoeken.
Graanstokerij St-Pol is een van de zeven overblijvende graanstokerijen in België. Het geesteskind van de familie Rademan overleefde drie generaties, maar in augustus van vorig jaar werd de productie stopgezet. De merknaam St-Pol is intussen verkocht aan stokerij fX de Beukelaer uit Antwerpen, dat onder meer het gekende Elixir d’Anvers brouwt. Het bedrijf op zich is sinds kort eigendom van Koen De Jans, die zelf een likeurstokerij heeft in zijn geboortestad Deinze en drie jaar geleden ook al de stokerij Wissels uit Hasselt overnam. “Vroeger had je in ons land veel meer echte stokerijen,” verduidelijkt Koen De Jans. “In bepaalde steden alleen al had je er minstens tien. Nu heb je wel veel mengerijen. Dat zijn onze rechtstreekse klanten.”
Vlaanderen Manger: Hoe komt het dat we in België nog maar zeven originele stokerijen tellen?
Koen De Jans: “Veel stokerijen zijn destijds stilgelegd door een gebrek aan graan. Bovendien is het tegenwoordig heel duur om een stokerij op te starten en rendabel te houden. Voor jeneverproductie heb je drie belangrijke elementen nodig: granen, energie en vakmensen. Zeker granen en energie zijn de voorbije jaren sterk gestegen in prijs. De huidige stokerijen zijn wel vrij grote ondernemingen, die de markt voldoende kunnen beleveren.”
Vlaanderen Manger: In hoeverre zijn jenevers vandaag nog populair?
Koen De Jans: “Het zijn echte streekproducten, die vooral in België, Nederland en een deel van Frankrijk kunnen terugvallen op een grote traditie. Een tijdje geleden waren zeker de fruitjenevers erg populair. Daar was een ware hype rond, maar intussen is de verkoop wat gestagneerd, net zoals dat later ook gebeurde met de zogenaamde crèmejenevers. Vroeger dronken veel mensen graag hun ‘dreupelke’, maar toen was er ook nog niet zoveel concurrentie van andere likeuren als whisky, cognac of calvados. Typisch aan onze stokerijen is dat we met vers fruit werken. Dat is erg belangrijk voor een goede kwaliteit.”
Vlaanderen Manger: Hoe is uw liefde voor deze stiel gegroeid?
Koen De Jans: “Om één of andere onverklaarbare reden had ik als kind al een voorliefde voor koperen ketels. Het geeft me veel voldoening dat ik nu volledig mijn eigen ding kan doen met de productie van deze rasechte volksdrank, die voor veel mensen een ideaal digestief is.”
Vlaanderen Manger: Wat zijn uw plannen met stokerij St-Pol?
Koen De Jans: “Dit is de enige overblijvende graanstokerij in West-Vlaanderen. De voorbije maanden zijn de gebouwen volledig gerenoveerd. Het is de bedoeling dat de stokerij vanaf september 2008 weer operationeel wordt onder de nieuwe naam Stokerij De Jans, aangezien de merknaam St-Pol verkocht is. De stad Kortrijk was erg tevreden met de overname van de stokerij. Het volledige gebouw staat op de lijst van beschermd erfgoed. We kregen ook een milieuvergunning voor de komende 20 jaar.”
Vlaanderen Manger: Hoe interessant kan deze overname zijn voor ondernemingen?
Koen De Jans: “Van zodra we opnieuw operationeel zijn, staat de stokerij open voor bedrijfsbezoeken. Die door een gids begeleide bedrijfswandelingen kunnen ook op zaterdag, zondag en ’s avonds. Ondernemingen zullen de kans krijgen de nieuwe degustatieruimte af te huren. Dat kan onder meer interessant zijn voor voorstellingen van hun nieuwe producten, of om gasten van buitenlandse firma’s te ontvangen. Zo kunnen ze kennis maken met een typisch Vlaams streekproduct. Ook als relatiegeschenk vallen onze jenevers erg in de smaak.”
Bart Vancauwenberghe