Hogeschool Vives – “Kennisvalorisatie als meerwaarde voor bedrijfsleven”

Onderwijs op een efficiënte en praktische manier koppelen aan dienstverlening voor het bedrijfsleven: dat is een van de grote meerwaardes van Hogeschool VIVES. De hogeschool doet op verschillende vlakken aan kennisvalorisatie naar de professionele markt en is vastberaden om die rol in de toekomst nog te intensifiëren.

Joris Hindryckx.
Joris Hindryckx.


Welke is de meest gangbare vorm van samenwerking met bedrijven?
Joris Hindryckx, algemeen directeur: “Dat zijn de klassieke bachelorproeven, waarbij studenten gedurende een bepaalde periode binnen het bedrijf of de organisatie aan een project werken. Elke bachelorproef wordt door de hogeschool van nabij begeleid. Het is de meest directe vorm van praktijkgericht onderzoek. Dankzij die samenwerking weet een onderneming meteen welk vlees ze in de kuip krijgen en kunnen ze na afloop van de proef eventueel beslissen om de student aan te werven. Daarnaast zijn ook de contacten met de docent vaak heel interessant voor het bedrijf in kwestie.”

foto_VM51_vives 07_rgb_low

Op welke andere manieren doet VIVES aan kennisvalorisatie?
“Wij dragen ons steentje bij tot veel projecten van provinciaal belang, zoals onder meer de Fabrieken van de Toekomst. Ook op andere vlakken wordt onze knowhow gewaardeerd om de kennisgedreven ontwikkeling van ondernemingen te stimuleren. We werken regelmatig mee aan gesubsidieerde projecten van EFRO en IWT. Een andere factor die ondernemingen vaak over de streep trekt, is de boeiende mix van klassieke dienstverlening en onderzoek: samenwerking met een hogeschool creëert een hele dynamiek. Bovendien maken wij docenten regelmatig lesvrij, zodat ze hun gemengde opdracht (onderwijs geven en bijdragen tot kennisvalorisatie) optimaal kunnen invullen. Wij hebben een uitstekende reputatie inzake innovatie, onder meer via de onderzoeksgroepen rond ‘Voeding’, ‘Netwerken in Voertuigen’ en ‘Zorginnovatie’.

FICHE

  • Nieuwe naam: sinds 1 september 2013 is VIVES de fusienaam van KATHO en KHBO.
  • Aantal studenten: 13.000.
  • Aantal medewerkers: 1200, waarvan 64 FTE’s voor kennisvalorisatie en dienstverlening.
  • Vestigingsplaatsen: 6 (Brugge, Kortrijk, Roeselare, Oostende, Tielt en Torhout).
  • Aantal opleidingen: 51.
  • 6 expertisecentra (gelinkt aan 6 studiegebieden): agro- en biotechnologie; zorginnovatie; business management; product- en procesontwikkeling; sociale innovatie en onderwijsinnovatie.
  • Omzet R&D: 6 miljoen euro.
  • Aantal bachelorproeven: ruim 1000 per jaar, wat zich dus vertaalt in evenveel contacten met bedrijven en organisaties.

Doorniksesteenweg 145 – 8500 Kortrijk – T 056 26 41 60 – www.katho.be

Eerdere Artikelen