Dirk Mattheeuws, Vlaamse Raad Orde van Architecten – “Pleidooi voor administratieve vereenvoudiging en correcte verloning”

 Bepaalde uitdagingen waarmee heel wat ondernemers vandaag te maken krijgen, vormen ook een bron van bekommernis bij de Vlaamse architecten. Vanuit die bezorgdheid formuleerde de Orde van Architecten – Vlaamse Raad onlangs een eisenbundel aan de nieuwe beleidsmakers in de vorm van een memorandum. “Wij streven naar administratieve vereenvoudiging, uniforme spelregels voor de grensoverschrijdende beroepsuitoefening in Europa en een correcte vergoeding voor een kwalitatieve dienstverlening,” zegt woordvoerder Dirk Mattheeuws, die ook voorzitter is van de Oost-Vlaamse Provinciale Raad van de Orde van Architecten.

Dirk Mattheeuws: "Alle bouwpartners zouden een verzekering beroepsaansprakelijkheid moeten afsluiten."
Dirk Mattheeuws: “Alle bouwpartners zouden een verzekering beroepsaansprakelijkheid moeten afsluiten.”

 M.M.: Architect zijn is een creatief beroep, maar vergt ook heel wat administratie. Hoeveel tijd slorpt dat laatste aspect op?
Dirk Mattheeuws: “Wij zijn al langer vragende partij voor een administratieve vereenvoudiging in het Vlaams Gewest, maar op dat vlak is tot op vandaag weinig positiefs gebeurd. Het heeft er zelfs alle schijn van dat de administratieve druk op ons toeneemt, procedures verzwaren nog en de administratieve lasten nemen nog toe, bepaalde aspecten worden nog ingewikkelder. Zo is er recent nog een hemelwaterverordening bijgekomen. De digitalisering van de bouwaanvraag is dan weer een stap in de goede richting. Wij pleiten voor een wettelijk kader op gewestelijk niveau, waarin de terminologie van de stedenbouwwetgeving duidelijk en op een ondubbelzinnige manier wordt beschreven.”

M.M.: Evolueert de verloning mee met die almaar toenemende administratieve druk en verantwoordelijkheid?
“Neen, integendeel: die verandert niet en komt bovendien onder druk te staan. Door ons beroep dragen wij bij tot de openbare orde en waken we mee over het patrimonium, maar die kwalitatieve dienstverlening is geen waarborg voor een correcte vergoeding. Daarom zou de invoering van minimumerelonen een goed signaal zijn. In Duitsland is zo’n wettelijke regeling al van kracht voor architecten en ingenieurs. Hoewel de Europese Commissie zich tegen ereloonschalen verzet kunnen we in België, via een wettelijk kader en in het algemeen belang, minimumereloonschalen invoeren.”

M.M.: Hoe staat u tegenover de verplichte verzekering beroepsaansprakelijkheid voor architecten?
“Dat is een discriminerende regeling, zoals ook is gebleken uit een arrest van het Grondwettelijk Hof uit 2007. Wij zijn, samen met landmetersexperten, vooralsnog de enige bouwpartners die zo’n verzekering moeten afsluiten. Deze discriminatie werd in een arrest van Het Grondwettelijk Hof uit 2007 aan de kaak gesteld.”

M.M.: Wat moet er nog veranderen op Europees niveau?
“Wij zijn uiteraard ook voorstander van modernisering en vereenvoudiging van de Europese procedures, maar we zien regelmatig dat buitenlandse architecten die niet aan de Belgische vereisten voldoen, hier vlot aan de slag kunnen. Op zich geen probleem, ware het niet dat de opleiding tot architect sterk verschilt van land tot land en niet iedereen een verplichte stageperiode moet afleggen. Daarom ijveren wij voor een minimumverplichting tot beroepservaring voor houders van een architectuurdiploma in alle lidstaten van de Europese Unie, bij voorkeur via een eindproef in het land van oorsprong. Zo’n regeling zou in het voordeel zijn van iedere consument en van elke gemeenschap/lidstaat.”

Bart Vancauwenberghe

Eerdere Artikelen