Ibogem – Gedetineerden herstellen fietsen voor Intercommunale

Wim Beeldens.
Wim Beeldens.

“Een mooi voorbeeld van een duurzaam en vooral sociaal verantwoord project,” zegt algemeen directeur Wim Beeldens van Ibogem, de intercommunale voor huisvuilverwijdering (regio Beveren, Zwijndrecht en Kruibeke). Ibogem doet een beroep op gedetineerden van de gevangenis van Beveren om ingezamelde fietsen en kleding te herstellen en sorteren.

Ibogem verzamelt en verwerkt afval via huis-aan-huisophaling, beheert drie recyclageparken, composteert groen en baat De Kringwinkel uit. In juni vorig jaar startte het een samenwerking met de Penitentiaire Instelling Beveren. “Oorspronkelijk was het idee om de gedetineerden in onze Kringwinkel te werk te stellen, maar het was een betere keuze om hen in de werkateliers in de gevangenis te laten werken,” zegt Wim Beeldens. “Op dit moment zijn er zes gedetineerden aan de slag voor ons. Ze herstellen fietsen en sorteren en labelen de tweedehandskleding die de inwoners in de kledingcontainers steken. De herstelde fietsen en kleding verkopen we daarna in onze Kringwinkel. Wij leveren dagelijks de kleding en de fietsen in de gevangenis en halen ze er ’s avonds weer op.”

Meer herbruikbare goederen
“Dit is een samenwerking die niets dan voordelen heeft,” aldus Wim Beeldens. “Vorig jaar is de omzet van herbruikbare goederen in deze regio gestegen van 3,8 kg per inwoner in 2013 naar 4,7 kg in 2014. Daarbij komt ook een sociale overweging. De gedetineerden worden opgeleid tot fietshersteller, hebben sociaal contact, zijn gemotiveerd en worden door hun werk in het werkatelier voorbereid op de herintrede in de maatschappij. Door hun werk krijgen ze alvast de kans om iets terug te doen voor de samenleving. Voor de geleverde arbeid krijgen ze een bescheiden loontje voor zelfonderhoud of waarmee ze eventueel slachtoffers kunnen terugbetalen.”
Bij Ibogem werkt een 40-tal mensen. Het is een van de weinige intercommunales in Vlaanderen die een eigen kringwinkel heeft. “De Kringwinkel in Melsele is speciaal in zijn soort omdat hij niet wordt gerund vanuit een statuut sociale economie, wel met een vast kader aan eigen medewerkers aangevuld met medewerkers met een artikel 60-statuut. Dit zijn mensen die ingeschreven zijn op het OCMW en via het werk in de Kringwinkel een nieuwe kans krijgen.”

Pop-up Kringwinkel
Recent startte in De Warande in Beveren een tweede Kringloopwinkel. De eerste pop-up kringwinkel in Vlaanderen kreeg de naam ‘Waar Anders’, verwijzend naar de ligging in De Warande. Hier vind je een selectie aan vintage kleding, fietsen, boeken, cd’s en dvd’s. Vanaf de zomer verhuist hij naar Zwijndrecht en daarna naar Kruibeke.

logo ibogem_RGB_low

Schaarbeekstraat 27 – 9120 Melsele – T 03 253 16 64 – info@ibogem.bewww.ibogem.be

Eerdere Artikelen