Hogeschool Vives – Opleidingen geënt op de bedrijfswereld

foto_VM51_vives 08
Joris Hindryckx.

Hogeschool Vives ontstond in 2012 uit de fusie van KATHO en KHBO. 13.000 studenten volgen er één van de 29 studierichtingen in zes vestigingen.

Waarom kwam de fusie tussen de twee West-Vlaamse hogescholen er?
Algemeen directeur Joris Hindryckx: “Die kaderde in de beleidskeuze om het academische masterniveau integraal bij de universiteiten onder te brengen. Tegen die achtergrond besloten ook wij de krachten te bundelen, al vielen er bij ons weinig opleidingen weg. De beperkte middelen worden nu beter ingezet om het aanbod te behouden of zelfs uit te breiden. Zo starten we volgend jaar met drie nieuwe opleidingen: Ecotechnologie, Zorgtechnologie en Wellbeing & Vitaliteitsmanagement. Bijkomend pluspunt: met de huidige twaalf hogescholen (tegenover 29 vroeger) kunnen we makkelijker overleg plegen met de vijf universiteiten en de overheid.”

Nòg drie opleidingen… kwatongen vinden het aanbod nu al zo breed.

foto_VM51_vives 04_rgb_low“Dat wil ik toch nuanceren. Om te beginnen ligt het aantal bacheloropleidingen lager dan het aantal masteropleidingen aan de universiteiten. Vaak is de ‘sokkel’ bovendien dezelfde voor een aantal opleidingen. In dat geval worden enkele zeer gespecialiseerde vakken voor kleine groepen studenten gedoceerd, terwijl de basisvakken voor alle studenten dezelfde zijn. Het efficiënt inzetten van de middelen blijft een prioriteit.”

Welke boodschap wilt u de bedrijfswereld meegeven?

foto_VM51_vives 07_rgb_low“Dat wij die zeer specifieke opleidingen enten op de reële behoeften van de lokale arbeidsmarkt. In West-Vlaanderen klinkt de vraag naar technisch-commerciële talenten voor de automobielsector steeds luider. Welnu, in het kader daarvan kunnen studenten bij ons in de richting Handelswetenschappen & Bedrijfsmanagement een keuzepakket Automotive volgen. Informaticastudenten kunnen dan weer kiezen voor Apps & Gamification, Business IT of Cybersecurity. Kortom, onze opleidingen sluiten perfect aan bij de huidige behoeften in het werkveld. Trouwens, ruim 90 % van onze afgestudeerden vindt binnen het jaar werk.”

FICHE

Onderzoek: Vives zet sterk in op praktijkgericht onderzoek. Studenten en docenten worden betrokken bij toegepast onderzoek en maatschappelijke dienstverlening om de contacten met de buitenwereld te versterken.

Verwevenheid: Vives onderhoudt nauwe contacten met de bedrijfswereld en verlegt de leeromgeving waar mogelijk naar het werkveld (werkplekleren).

Opmerkelijk: Vives is Vlaams marktleider in e-learning (20 % van de instroom).

VIVES

Doorniksesteenweg 145 – 8500 Kortrijk – T 056 26 41 60 – www.katho.be

Eerdere Artikelen