Gyproc Saint-Gobain – Marktleider in kwaliteit én duurzaamheid

Weinig mensen uit dit land, waar iedereen een baksteen in de maag heeft, zullen nog nooit een gipskartonplaat van Gyproc in hun handen gehad hebben. Maar wist u ook dat Gyproc, een divisie van de Saint-Gobaingroep, sinds 2009 gebruikte platen integraal recycleert? Marketingmanager Herman Van der Schoepen doet het verhaal.

Herman Van der Schoepen: “Het cradle-to-cradle Zilver certificaat bewijst ons streven naar een doorgedreven milieu-efficiënte aanpak en strookt perfect met onze recyclagestrategie.”

Aanvankelijk zou de in 2000 opgerichte productievestiging in Kallo voornamelijk standaard Gyprocplaten vervaardigen gericht op de groeiende Benelux -en exportmarkt, ter ondersteuning van de oudere productievestiging in Wijnegem. “Maar toen British Plaster Board in 2003 aan de macht kwam, besloot de directie om de oude vestiging in Wijnegem te sluiten en alle activiteiten te concentreren in Kallo, dicht bij de Antwerpse haven,” steekt Herman Van der Schoepen van wal. “Toen hebben we er ook voor geopteerd om van onze plant een superflexibele productievestiging te maken. Kallo is een van de weinige fabrieken die zoveel diverse plaattypes kan produceren. Vanuit Kallo beleveren we de Belgische, Nederlandse en deels ook de Franse markt.”

Gezonde groene filosofie
Al lang voor het woord ‘duurzaamheid’ over ieders lippen ging, was Gyproc al begaan met het welzijn van zijn klanten, medewerkers en het milieu. “Vanzelfsprekend streven we naar volledig recycleerbare producten, maar we gaan nog een heel stuk verder,” beweert Herman Van der Schoepen. “Met ons Gyproc Infinito beeldmerk geven we vorm aan een strategie die zich buigt over alle aspecten van duurzaamheid en die ook vervat zit in de ‘cradle-to-cradle’-filosofie. We trachten als bedrijf ten volle onze maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen en waar enigszins mogelijk mee te werken aan een betere toekomst voor iedereen.”

Gyproc zet zich in voor de lokale gemeenschap in Kallo, maar steunde ook recent, samen met andere Saint-Gobainbedrijven, een bouwproject ten voordele van ‘buurtwerk ’t Lampeke’ te Leuven, beter bekend als Fabota. “De betrokkenheid van onze eigen medewerkers in deze thema’s maakt hen ook stuk voor stuk ambassadeurs van onze duurzame filosofie.”

Cradle-to-cradle Zilver Certificaat
In 2011 ontving Gyproc zijn eerste cradle-to-cradle Zilver Certificaat voor de standaard Gyproc A plaat van 12,5 mm dik. “Een dergelijk onafhankelijk erkend certificaat bewijst ons streven naar een doorgedreven milieu-efficiënte aanpak en strookt perfect met onze recyclagestrategie,” verzekert Herman Van der Schoepen. “De certificering geeft bovendien een duidelijk signaal aan de bouwwereld en vormt een belangrijke erkenning voor ons als duurzaam bedrijf dat staat voor een doordacht gebruik van gezonde materialen binnen een gesloten kringloop. Recent behaalde onze Kallo plant het ISO 14001-certificaat, een waarborg om de milieurisico’s van onze bedrijfsvoering op een efficiënte manier te beheersen.”

Doorgedreven recyclage
Gyproc investeerde in Kallo samen met het Canadese New West Gypsum Recycling in een proces om gebruikte gipsplaten volledig te kunnen recycleren. “Enerzijds wordt de recyclage installatie gevoed door het eigen beperkte productieafval van Gyproc en anderzijds door het snij-afval van grote werven of het gesorteerd gipsafval dat binnenkomt via diverse sorteerbedrijven of vanuit containerparken. Bij NWGR wordt het karton procesmatig gescheiden van de gipsfracties. De kartonsnippers gaan terug richting de kartonindustrie waar ze als basisgrondstof voor kartonproductie aangewend worden. Het gerecycleerde gips hergebruiken wij voor de productie van nieuwe gipsplaten. Momenteel maakt gerecycleerd gips ±10% uit van wat we in totaal verwerken.
Over enkele jaren willen we dat aandeel optrekken naar 25%.”

 

Eerdere Artikelen