Zonnepanelen: het is in ons land in een recordtempo geëvolueerd van een enorme hype naar een branche die weer op hetzelfde niveau zit als in de periode voor de overheidssubsidies. Hoewel veel installateurs en distributeurs sindsdien het geweer opnieuw van schouder dienden te veranderen, is Frank Berets (CEO Krannich Solar Benelux) ervan overtuigd dat de markt opnieuw kan opveren, weliswaar naar een normaal niveau.
Engeland is momenteel de grootste Europese markt voor zonnepanelen. Onder meer de Duitse en Belgische markt zijn enorm afgebouwd. “Dat heeft natuurlijk te maken met het afschaffen van de groenestroomcertificaten,” weet Frank Berets. “Mensen en ondernemingen krijgen geen steun meer om deze bron van hernieuwbare energie te installeren. In Duitsland gaat het zelfs zover dat wie zijn energieoverschot tijdelijk op het net injecteert, daarvoor extra betaalt.”
M.M.: Hoe verwacht u dat de markt zich zal reguleren?
“Momenteel is er al volop een correctie aan de gang. Doordat de prijzen van de zonnepanelen op enkele jaren tijd enorm zijn gezakt, zijn de subsidies in principe niet meer nodig om er een interessante investering van te maken. Vroeger lag de ‘break even’-prijs voor hernieuwbare energie nog hoger dan die van aangekochte energie. Nu is die al dermate gezakt (16 à 17 cent per kilowatt, tegenover 23 cent per kilowatt voor traditionele energie), dat het zeer interessant is om naar zonnepanelen over te schakelen. Dat heeft alles te maken met de daling van de siliciumprijs, de grondstof waarmee zonnepanelen worden gefabriceerd. Vermoedelijk zal die in de toekomst nog lichtjes zakken.”
M.M.: De vraag is: weet de markt dat wel?
“Het is inderdaad cruciaal om de eindklant daar bewust van te maken. Dat bewustwordingsproces is momenteel volop aan de gang, maar vergt uiteraard tijd. Positief is alvast dat in ondernemingen al enkele jaren een sterke trend naar energiezuinigheid leeft. Dat leidt tot een drang om steeds meer zelf in zijn energiebehoeften te voorzien. Belangrijk is wel dat men in de huidige openmarktstructuur rekening houdt met een realistische terugverdientijd van zes à zeven jaar. De terugverdientijd van drie à vier jaar in de gesubsidieerde markt was eigenlijk irreëel.”
M.M.: Welke verwachtingen heeft u voor de toekomst?
“2013 was een absoluut dieptepunt, maar sindsdien lijkt de markt voor zonnepanelen stilaan maar zeker weer aan te trekken. Het aantal aanvragen voor offertes dat we binnenkrijgen, getuigt stilaan weer van een positieve spiraal, al moeten we realistisch zijn: het gigantische volume dat op het toppunt van de hype werd geproduceerd (in België 600 à 700 megawatt per jaar) zullen we niet meer bereiken. Ik zal al tevreden zijn als de huidige 20 à 30 megawatt per jaar evolueert naar een normaal niveau, van circa 200 tot 300 megawatt. Ter vergelijking: in Engeland zitten ze momenteel aan 1,5 gigawatt.”
Bart Vancauwenberghe