De bekende pakketdistributeur en -leverancier DPD introduceren, is nauwelijks nog nodig. Met de verzending van twee miljoen pakketten per dag in een naadloos internationaal netwerk is DPD een van de toonaangevende internationale dienstaanbieders voor expres- en pakketzendingen. Om de pakketten tijdig bij de eindklant te krijgen, doet DPD BELUX beroep op zelfstandige onderaannemers die elk op hun beurt verantwoordelijk zijn voor de levering in een bepaald bestelgebied.
35 jaar geleden werd DPD opgericht door enkele grote Duitse expediteurs. Ondertussen maakt DPD deel uit van GeoPost, een dochteronderneming van het Franse La Poste. In totaal beschikt de pakketdistributeur over 800 depots in 40 landen. Een van die depots bevindt zich in het Oost-Vlaamse Aalter. “Wij leggen ons enkel toe op het verdelen van pakketten tussen 1 en 31 kilo en houden ons veel minder bezig met de volle vrachten of palletvervoer,” zegt Mikael Degans, hoofd van het depot in Aalter. “Alle te verzenden pakketten worden verzameld in onze verdeelcentra (Mechelen, Aalter, Flémalle, Courcelles en Luxemburg). ’s Morgens worden de in de regio te leveren pakketten meegegeven met de chauffeurs. Die leveren ze uit en verzamelen tegelijkertijd de nog te verzenden pakketten uit hun regio.”
Van B2B naar B2C
“De retail-, textiel-, hightech-, electronica- en auto-industrie zijn onze belangrijkste klanten,” vertelt Filip Corens, Director Sales & Marketing bij DPD. “Bij sommige klanten worden dagelijks pakketten afgehaald. Bij andere enkel op afroep. Toch is er een belangrijke evolutie aan de gang omdat we steeds meer verschuiven van een B2B-omgeving naar een B2C-markt. We testen momenteel een systeem, Predict, waarbij eindklanten eenvoudig via mail of sms kunnen op de hoogte gebracht worden van het tijdstip waarop hun pakket zal geleverd worden. En dat schept mogelijkheden. Momenteel heeft DPD in België zo’n 6% marktaandeel. Het is onze bedoeling dat in de komende drie jaar op te trekken naar 10%. We willen evolueren van ‘the best of the rest’ naar ‘one of the best’. Dat moet zeker kunnen door intensief gebruik te maken van ons zeer uitgebreid Europees netwerk, wat zijn weerslag heeft op de tarieven en de transparantie. Wij meten permanent de kwaliteit van onze dienstverlening en toetsen deze regelmatig aan de realiteit bij onze klanten.”
Ecologische voetafdruk verkleinen
Naast de vooropgestelde groei en investeringen in de infrastructuur speelt ook de milieuzorg een vooraanstaande rol in de bedrijfsvoering van DPD. “We maken ons personeel dagelijks bewust van onze ecologische voetafdruk en van de manieren waarop we die kunnen verkleinen,” legt Filip Corens uit. “Zo stimuleren we onze onderaannemers om wagens te gebruiken met een lage CO2-uitstoot. Op onze website kunnen klanten eveneens vergelijken hoeveel CO2 uitstoot ze besparen door hun pakketten via wegtransport te verzenden in plaats van luchttransport.”