“Te hoog? Zeker niet. Zo’n ceo verdient dat!”
Vorige week was het hommeles bij Bekaert, nadat bekend raakte dat topman Bert De Graeve zijn loon in 2011 zag stijgen tot 1,78 miljoen euro, onder meer dankzij een riante bonus van 715.000 euro. Het contrast met de onlangs aangekondigde herstructurering bij Bekaert, met 600 ontslagen in de verschillende vestigingen in ons land schoot de vakbonden in het verkeerde keelgat.
“In dit dossier spelen verschillende elementen,” verklaart Ivan De Witte van Hudson. “Ten eerste is er de contractuele dimensie. De bonus is het gevolg van een contract, waarbij Bert De Graeve extra wordt beloond voor zijn verdiensten. Er worden wel eens vragen gesteld bij het loon dat een ceo opstrijkt, maar er is wel degelijk een stevige correlatie tussen de capaciteiten van de ceo en het welzijn van diens bedrijf. Als hij of zij het bedrijf vakkundig naar een hoog niveau loodst, kan je weinig aanmerken op de vergoeding en de bonus die ermee gepaard gaan. Dit is het geval voor Bert De Graeve.”
“De omstandigheden waarin het nieuws over de bonus bekendmaakte, waren wel ongelukkig. Als net op dat moment een herstructurering van het bedrijf bezig is die honderden mensen treft, heb je automatisch de perceptie tegen en zal die perceptie het ook altijd halen van de realiteit. Je kan dat bijvoorbeeld opvangen door de betaling van de bonus uit te stellen tot een moment waarin de rust in de onderneming is weergekeerd en dit uitstel ook communiceren. Per slot van rekening is uitstel geen afstel.”
Ivan De Witte vindt wel dat Bert De Graeve intussen positieve signalen naar zijn medewerkers heeft uitgezonden. “Het was verstandig om de afgevaardigden te ontmoeten, hoewel dat overleg misschien beter vroeger was gebeurd. De topman heeft weinig afstand gedaan van zijn initiële standpunt, maar wel een interessant participatievoorstel gedaan. Daarmee creëert hij een opening die de negatieve perceptie kan doen wegdeemsteren. Met flexibele maatregelen rond brugpensioen kan de regering meehelpen om de herstructurering op een positieve manier te laten verlopen. Ik denk dat het er nu vooral op aankomt om de wijsheid te laten primeren en Bekaert effectief te helpen, zodat de commotie van vorige week alleen maar een negatieve voetnoot was in een reorganisatie die voor alle partijen een win-winsituatie kan opleveren.”